top of page

Архиерейска литургия и две ръкоположения в Самоков



В неделния ден на 31 март, Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, посети Самоковска духовна околия.

Софийският викарий отслужи архиерейска св. Литургия в митрополитския храм Успение Богородично“. Заедно с него съслужиха: архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, ставрофорен иконом Михаил Колев, архиерейски наместник на Самоковска духовна околия, ставрофорен иконом Георги Шопов, предстоятел на храма „Успение Богородично“, с. Марица, протойерей Петър Пенев, енорийски свещеник на с. Широки дол, протойерей Георги Николов, предстоятел на самоковския храм „Св. вмчк Пантелеймон“, протойерей Любомир Мишков, предстоятел на храма „Рождество Богородично“ – Бельова черква, протойерей Емилиян Дамянов, предстоятел на самоковския храм „Св. Николай Чудотворец“, свещеник Йордан Мечкаров, предстоятел на храма „Успение Богородично“, с. Бели Искър. свещеник Любомир Славчев, предстоятел на храма „Въведение Богородично“ в Самоков, йеродякон Вартоломей, йеродякон Поликарп и дякон Филип Стойчев от София.

Продължителните църковни песнопения на Василиевата св. Литургия бяха изпълнени от певци, ръководени от д-р Светослав Цеков.

Молитвено участие взеха монахините от Девическия манастир „Покров Богородичен“ – игумения Максима и сестра Ирина.

Великопостното богослужение бе уважено от г-н Ангел Джоргов, кмет на община Самоков, придружен от кметски служители и десетки благочестиви православни християни.

По време на св. Литургия Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп ръкоположи за свещеническо служение дякон Веселин Георгиев Мишков от гр. Самоков.

Новоръкоположеният свещеник е роден на 25 януари 2000 година. Получил е основно образование в гр. Самоков, а през 2019 г. завършва и ПТГ „Никола Вапцаров“ в града. Продължава образованието си в Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“, където през 2023 г. придобива бакалавърска степен.

На 19 ноември, 2023 г. е ръкоположен за дякон от Белоградчишкия епископ Поликарп. При свещеническото ръкоположение той получи името Василий, което владиката обясни с честването на светията в същия ден, в който досега е празнувал имен ден, както и с това, че днес се отслужва Василиева св. литургия и се споменава многократно неговото име.

След Евхаристийния канон Негово Преосвещенство ръкоположи за дякон благоговейния мъж Костадин Бойчин. Той е роден  на 22 юли 1973 г. в гр. Банско. Завършил е основно образование и средно образование в родния си град. През периода 1992 -1994 г. служи във Военновъздушните сили на Република България. През есента на 1994 г. е студент в Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, който завършва през 1999 г., със степен „магистър“. През 2000 г. започва работа като възпитател в Софийската духовна семинария, а малко по-късно и като преподавател. В последствие е назначен и за главен възпитател. От 2020 г. работи като началник-отдел в Столична община като едновременно с това води неделен курс по „Катехизис“ за възрастни хора към храма „Въздвижение на Честния Кръст Господен“ в гр. София.

На двамата новоръкоположени духовници епископът пожела достойно и благодатно служение, като каза: „Бог да ги укрепи и нека св. Григорий Палама бъде тяхна опора, техен пример. Нека бъде благословено тяхното служение, да бъдат усърдни във всичко и да знаят, че тяхната основна задача е да проповядват Евангелието на Царството Божие. Да бъдат благовестители на евангелската радост, да разпалват пламъчето на вярата и любовта в сърцата на човеците. Нека Бог да ги благослови и да изпълни живота им с мъдрост, ревност, със силна вяра, надежда и най-вече любов.“ – каза още владиката.

В края на св. Литургия епископ Поликарп се обърна към присъстващите с пастирско слово и каза: „Днес сме във втората неделя от Великия и спасителен Велик пост. Тази неделя е посветена на нашия отец св. Григорий Палама, архиепископ Солунски Чудотворец. В първите дни на поста си припомняме евангелското слово, евангелските истини, вдъхновяваме се и се учим на богословие, на догматика, на каноническо, църковно и духовно право, учим се да бъдем богослови. В първите две недели на св. Четиридесетница се стремим да бъдем познавачи на Свещеното Писание и на духовната молитвена практика на светата ни православна вяра и Църква. В третата неделя, преполовили поста, заставаме под сянката на Честния и Животворящ Кръст Господен и се молим Бог да ни осени с благодатта на Кръста. През четвъртата и петата неделя си припомняме св. Мария Египетска и преподобните отци, които се удостоиха през тези дни и ни посочиха как да живеем и изпълняваме Божиите заповеди и как с пост и молитва, изпълнили Христовия закон, да се убогоподобяваме“ – започна словото си епископ Поликарп и разказа житието на св. Григорий Палама и основаната от него исихастка школа. „Нека Бог по молитвите на св. Григорий Палама да ни утвърждава в богословието, в полезното, в молитвата и в съзерцанието, което ни прави наистина Христови. Леки, достойни предстоящи дни от Великия и спасителен пост“ – благопожела софийският викарий.

Владиката благодари на всички взели участие в св. Литургия и поздрави кмета на Самоков, новоръкоположените духовници и всички присъстващи от името на Негово Високопреосвещенство Врачанския митрополит Григорий, Наместник-председател на Св. Синод и наместник на овдовелия Софийски епархийски престол.

Поздрав от името на всички присъстващи към Негово Преосвещенство поднесе ставрофорен иконом Михаил Колев, архиерейски наместник на Самоковска духовна околия.

Неделната св. Литургия завърши с многолетствие и с пожелание за благодатни великопостни седмици.


Текст и снимки: Весела Игнатова

bottom of page