top of page

Рождество Богородично - празник на с. Радуил



На 8 септември - Рождество на Пресвета Богородица, в едноименния храм на с. Радуил, Самоковска духовна околия, беше отслужена Архиерейска света Литургия.

С архиерейско служение беше отбелязан храмовият празник на църквата в китното село самоковско село.

С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, светата Литургия беше оглавена от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, архимандрит Никанор, игумен на Църногорския манастир, ставрофорен иконом Михаил Колев, архиерейски наместник на Самоковска духовна околия, иконом Николай Аршинков, предстоятел на храма и енорийски свещеник на селото, ставрофорен иконом Георги Шопов, йеродякон Вартоломей, йеродякон Поликарп, йеродякон Евтимий, от Бачковската света обител и дякон Кирил Попов.

Църковните песнопения изпълниха г-н Ангел Младенов, секретар на Софийска митрополия и г-н д-р Светослав Цеков.

Празникът на храма беше уважен от десетки православни християни от селото и гости.

Преди тържественото богослужение епископ Поликарп пострига за четец и певец малкия Божи раб Християн от Радуил. Епископът му пожела ревностно подпомагане на свещеницит и радостно служение в храма.

След светата Литургия беше отслужен празничен водосвет за здраве и благословение на вярващите, както и традиционната лития около храма.

След светата Литургия епископ Поликарп се обърна към присъстващите в храма, като огласи обръщението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, нарочно за празника на Рождество Богородично. В него се казва: „Пресвета Богородица се ражда в света също като всеки от нас – подвластна на греха, смъртта и тлението. Също като всеки от нас и тя се ражда не за смърт, а за живот, каквато е предвечната Божия воля за всеки човек. И затова живее не за себе си, а за Бога, за да пребъде винаги с Него, Който е Източникът на живота. „Ти живееше не заради себе си, – пише преподобният наш отец Йоан Дамаскин – защото се роди не заради себе си… Ти живееше за Бога, заради Когото влезе в живота, за да служиш на спасението на целия свят, за да се изпълни древната воля на Бога – за Въплъщаването на Словото и за нашето обожение“ (Беседа за Рождество Богородично, 9). Към същото е призван и всеки от нас, към същото трябва да се стремим и всички ние, понеже „Бог е създал човека за нетление и го е направил образ на Своето вечно битие“ (Прем. Сол. 2:23).

Като знаем и помним всичко това, нека имаме всякога пред очи живота на Пресвета Богородица. Да живеем, също като нея, не за себе си, а за Бога, а това означава да живеем и за всички онези, с които Бог ни среща постоянно в земните ни дни, давайки ни по този начин възможността да подражаваме на Неговата милост и човеколюбие. Защото когато подражаваме на Бога, с това се и уподобяваме на Него, а това е истинската цел и смисъл на нашия живот.

Тази цел първа от всички достигна и този смисъл първа от всички нас осъществи в неговата пълнота раждащата се днес Приснодева Богородица. Като имаме всякога пред очи живота й, нека неизменно пазим нейните вяра и надежда, а най-много от всичко да имаме и постоянно да съгряваме в сърцата си неизчерпаемата й нежна любов – към Бога и към човеците.“

Епископът изказа благодарност към предстоятеля на храма отец Николай, за поканата и организирането на празника, както и на духовниците взели участие в светата Литургия, на църковните певци и на всички присъстващи. Той се помоли Бог да въздава на всички за вярата, благочестието, духовната ревност и любовта.

Негово Преосвещенство поздрави всички присъстващи на празничното богослужение от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит и им пожела здраве, преуспяване и духовна радост.

Поздрав и благодарност към епископа поднесе от името на всички ставрофорен иконом Николай Аршинков. Той поднесе на владиката пъстър букет от цветя, както и кошница с плодове.

Празникът на храма завърши с обща братска софра.


Снимки: протойерей Костадин Тренев

bottom of page