top of page

Празникът на св. Мина беше почетен в столичния район „Слатина“
На 11 ноември, в деня когато Православната църква почита паметта на св. Мина, в столичния храм „Св. вмчк Мина“, намиращ се в Район „Слатина“, беше достойно почетена неговата памет.

С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, в храма беше извършен празничен водосвет.

Празникът на храма беше уважен от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, който оглави тържествения водосвет, в съслужение с архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, протойерей Андон Софиин, предстоятел на храм, протойерей Йоан Попиванов, протойерей Лъчезар Попов, свещенослужители от столичния храм „Св. Троица“, в кв. „Слатина“, протойерей Костадин Тренев, свещеник Лука Китин, йеродякон Вартоломей, йеродякон Поликарп, дякон Игнатий Игнатов и дякон Стефан Игнатов.

Поводът за архиерейското служение в храма беше, освен отбелязването на патрона на църквата, така и подкрепата, която светата митрополия оказва за пълноценния живот на храма, както и отбелязването на 150-годишнината от основаването на светинята.

Историческото събитие беше уважено от г-н Георги Илев, кмет на Район „Слатина“, г-н Ангел Младенов, секретар на Софийска митрополия, както и от представители на Българската армия, различни институции и организации и стотици православни християни дошли да се помолят на св. Мина да ги закриля и пази от всяко зло.

След водоосвещението епископ Поликарп произнесе проповед и изтъквайки важни моменти от живота на Христовия страдалец насърчи присъстващите да обичат светеца, да се стремят да му подражават и да бъдат убедени, че той ще принесе тяхната молитва пред Божия престол и ще се застъпва за тях винаги, като ги учи да бъдат Христови във всичко.

Епископ Поликарп изказа благодарност към протойерей Андон Софиин за безспирните му трудове за въздигането на храма и неговото „възкресяване“ и му пожела търпение, мир и усърдие, за да се увенчае всичко с успех за слава на Бога и духовно въздигане на народа. Епископът поздрави всички от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит.

На свой ред отец Андон благодари на епископа за присъствието и на всички допринесли за благодатното отбелязване деня на св. Мина.

Отбелязването на храмовия празник на църквата, отварянето на нейните врати за верния народ и 150 години от построяването му се превърна във всенародно тържество благодарение и на музикално-певческата програма, която Църковното настоятелство воглаве с отец Андон и ръководството на кметството при район „Слатина“ бяха организирали, за да зарадват присъстващите и гостите на събитието.

Всички присъстващи бяха нагостени и с рибен курбан за здраве и благословение.


Снимки: протойерей Костадин Тренев

Commentaires


bottom of page