top of page

Празнично бдение в столичната митрополитска катедрала, в чест на св. великомъченица Неделя



На 6 юли, в навечерието на празника на св. вмчца Неделя, столичната митрополитска катедрала "Св. вмчца Неделя" даде началото на своя храмов празник с тържествено бдение – вечерня и утреня.

Десетки софиянци се събраха в сряда вечерта, за да влязат заедно в радостта на храмовия празник. С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и патриарх Български Неофит празничната вечерня и утринно последование в чест на светицата бяха предстоявани от Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит.

С него съслужиха: архимандрит Василий, протосингел на Софийска св. митрополия, архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, ставрофорен иконом Николай Георгиев, председател на църковното настоятелство на храма, ставрофорен иконом Кирил Попов и иконом Николай Цурев от храмовото духовенство, иконом Йоан Куков, предстоятел на храм-ротонда "Св. Георги", протойерей Дилян Цветков, предстоятел на храм "Св. прор. Илия", протойерей Костадин Тренев, протойерей Димитър Шумов, протойерей Петър Славов, свещеник Никола Чочев, свещеник Герасим Йорданов, митрополитският протодякон Иван Петков, йеродякон Вартоломей, йеродякон Поликарп, дякон Юлиан Периклиев и дякон Димитър Кутлев.

С особена тържественост бяха изпълнени църковните песнопения на вечерното последование от мъжкия хор към катедралния храм, ръководени с голяма вещина от проф. протопсалт Мирослав Попсавов. По време на богослужбата по традиция бе извършен чинът на петохлебието, а вярващите бяха помазани с осветен елей за здраве и благословение.

В празничното си слово в края на утренята Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп припомни житието на св. Неделя, която заедно със своите родители била предадена на мъчения от езическия император Диоклетиан. Той изтъкна нейното мъжество, когато била подложена на големи и различни мъчения, и подчерта нейната силна вяра, надежда и любов в Христа Бога, чрез които накарала езичниците да прегърнат вярата в Господа Иисуса Христа.

Владиката отправи благослов от името на Негово Светейшество Неофит, митрополит Софийски и патриарх Български, като пожела да последваме примера на великомъченицата – нейните търпение, смирение, кротост, въздържание и силните ѝ вяра, надежда и любов.

"Църквата я възхвалява, почита и я има за небесен, духовен пример и за молитвен стълб пред Бога. И днес ние се молим да ни закриля, да ни благославя и да ни дава да носим с радост, с чест и с достойнство Христовото име и Христовия печат. Да бъдем и ние твърдина на Христовата Църква и със своя живот приводители към небесното Христово царство. Нека окрилени от св. великомъченица Неделя да бъдем достойни нейни чеда и последователи, и да живеем и ние в нейната радост, като във всичко се стремим да бъдем Христови апостоли и сеячи на словото Му в сърцата на човеците." - каза още владиката.

Текст: Весела Игнатова

Снимки: Пламен Михайлов

bottom of page