top of page

Лазаровден в митрополитската катедрала "Св. вмчца Неделя"



Днес, 16 април, Православната църква отбелязва Лазаровден, съботният ден преди Цветница. Това е денят, в който си припомняме възкресението на праведния Лазар - ученик на Христос, брат на Мартa и Мария кoготo Иисус извежда от гроба и възкресява за живот.

По случай празника, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит в столичния катедрален храм "Св. Неделя" бе отслужена архиерейска света Литургия. Златоустовата света Литургия бе възглавена от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, с когото съслужиха: архимандрит Василий, протосингел на Софийска митрополия, архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, ставрофорен иконом Николай Георгиев, председател на храма, ставрофорен иконом Кирил Попов, протойерей Димитър Шумов, протойерей Петър Славов от храмовото духовенство, както и единайсет дякони, сред които йеродякон Вартоломей и йеродякон Поликарп, ръководени от митрополитския протодякон Иван Петков.

Църковните песнопения бяха молитвено и тържествено изпълнени от мъжкия катедрален хор, дирижиран от протопсалт Георги Миков. В края на богослужбата епископ Поликарп благослови духовенството, певците и богомолния народ от името на Негово Светейшество патриарх Неофит и се обърна с кратко слово, в което каза:

Днес е Лазарова събота. Спомняме си за една евангелско събитие, в което Господ Иисус Христос възкреси във Витания своя обичан приятел Лазар. Припомняйки си тази случка ние се утвърждаваме още веднъж в това да имаме доверие в Бога. Да бъдем изпълнени с непоколебима вяра и да знаем, че Този, Който е сътворил всичко може да направи всичко... Христос възкреси четиридневен мъртвец и показа Своята мощ и величие и безграничната Си любов към човеците.

Нека и ние осъзнали тази Негова любов и човеколюбие, тази Божия милост се утвърдим в това, което изрекохме и да бъдем истински Христови чеда и последователи, които са изпълнени с вяра. Както Спасителят възкреси Своя приятел Лазар, така да ни възкресява и нас като ни прави духовни, чисти, свети и достойни Негови чеда. Нека празникът Възкресение Лазарево бъде за всички духовна подготовка за утрешния ден, когато с радост и умиротворени сърца да срещнем Господа Иисуса Христа в свещения град Йерусалим.“ – каза още епископът.


Текст: Весела Игнатова

Снимки: Бехнам Сетайеш


bottom of page