top of page

Опело и погребение на ставрофорен иконом Николай Петров ТаневНа 30 юли в столичния храм „Покров Богородичен" бе извършено опело и погребение на ставрофорен иконом Николай Петров Танев, дългогодишен свещеник и предстоятел на столичния храм „Покров Богородичен“, който неочаквано се престави в Господа на 27.07.2023 година.

В неделния ден множество духовници, миряни и близки на упокоилия се свещеник се събраха на заупокойна молитва в храма, който повече от тредесет години той обгрижваше с любов, вещина и постоянство.

В сутрешните часове на деня бе извършена Заупокойна литургия, в негова памет. Тя бе възглавена от архимандрит Василий, протосингел на Софийска митрополия, с когото съслужиха храмовите свещеници.

С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит последованието на опелото, извършено в храма, бе предстоявано от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит. В заупокойното последование в съслужение взеха участие архимандрит Василий, архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, храмовото духовенство, множество столични и софийски свещенослужители и свещеници от други епархии.

Молитвено участие взе Негово Преосвещенство Тивериополски епископ Тихон, викарий на Българския патриарх.

В края на мертвеното последование Негово Преосвещенство епископ Поликарп произнесе слово, в което говори за достойнствата на духовника и за неговата забележителна духовно-просветна дейност, благодарение на която стотици млади хора намериха православния път на вярата и впоследствие самите те станаха благовестници на истинската Христова църква.

Владиката поднесе от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит съболезнования на опечаленото семейство на отец Николай, на храмовите отци и на многобройните негови духовни чеда, близки, приятели и роднини, и изрази надежда за бъдещия му вечен живот.

Дълга опашка от признателни християни се изви край ковчега на упокоилия се духовник, който със своите непрестанни грижи и наставления приобщи към църковния живот през годините стотици миряни, а десетки свещеници под неговото ръководство направиха първите си стъпки в духовното служение.

След като множеството присъстващи се простиха с покойника, той бе внесен за последен път в св. олтар и след като ковчега бе изнесен, бе извършено траурно шествие до източния край на двора на църквата, където бе погребан.

Бог да прости отец Николай и да го всели в селенията на праведниците!


+++

Ставрофорен иконом Николай Петров Танев е роден на 14 декември 1960 г. в гр. Своге.Основно и начално образование придобива в гр. Своге. Завършва средно духовно образование в Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“ – гара Черепиш, а през 1989 г. и висше богословско образование в Духовната академия „Св. Климент Охридски”. Ръкоположен е от Левкийския епископ Партений – за дякон на 19 май 1981 г., а за свещеник на 25 май 1981 година. С офикията „протойерей“ е отличен на 1 октомври 1995 г. от Крупнишки епископ Натанаил, с офикията „иконом“ на 21 ноември 2001 г. от Знеполски епископ Николай и с офикията „ставрофорен иконом“ на 1 октомври 2018 г. от Белоградчишки епископ Поликарп. Веднага след ръкоположението му е назначен на енорийско служение при храма „Покров Богородичен”, гр. София, с кратко прекъсване за половин година – от месец юли до месец декември 1989 г., като е изпратен на енорийско служение в столичния храм „Св. Троица”, кв. „Разсадника“. От 01.01.1990 г. до последния си ден е председател на църковното настоятелство при столичния храм „Покров Богородичен”, където развива голяма и разнообразна енорийска дейност.


Текст: Весела Игнатова

Снимки: протойерей Костадин Тренев

Comments


bottom of page