top of page

На Велика сряда бе отслужена последната за тази година Преждеосвещена литургия



На 20 април, Велика сряда, за последен път тази година бе отслужена Преждеосвещена св. Литургия в столичната митрополитска катедрала "Св. вмчца Неделя". Тя бе предстоявана от Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит.

Заедно с него съслужиха седем свещенослужители и седем дякона. Пред светия престол заедно с епископ Поликарп застанаха: архимандрит Василий, протосингел на Софийска митрополия, архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, ставрофорен иконом Николай Георгиев, председател църковното настоятелство на храма, ставрофорен иконом Кирил Попов, протойерей Димитър Шумов, протойерей Петър Славов, свещеник Георги Яковидис, йеродякон Вартоломей, йеродякон Поликарп, дякон Йоан Кръстителски, дякон Никола Чочев, дякон Димитър Кутлев, дякон Георги Иванов и дякон Герасим Йорданов.

Църковните песнопения бяха изпълнени от д-р Калин Кирилов, д-р Андрей Касабов и Грисен Чакъри.

На Велика сряда извършваме възпоминание за помазването на нозете на Господ Иисус Христос с миро от жената - блудница. Тъй като хвалитните и стиховните стихири на утренята от Велика сряда, както и техните Слави, се повтарят и на вечернята като стихири на „Господи воззвах“, отново беше изпълнена и прекрасната "Слава" на св. монахиня Касиана.

Евангелското четиво от св. Литургия ни разказва и за решението на Синедриона да осъди Иисус Христос. Тогава Иуда Искариот отишъл при иудейските първенци и уговорил да Го предаде за тридесет сребърника (Мат. 26:14-16, Марк 14:10-11, Лук. 22:1-6). Този евангелски разказ се чете, за да ни накара да се замислим, дали ние, които се наричаме Христови, не предаваме Господ Иисус Христос чрез нашите небогоугодни дела. А целият Велик пост ни води към покаяние, за което е нужно смирение – само така можем да надвием предателя Иуда в нас, да преодолеем греха на предателството. В края на литургията владиката благослови вярващите в храма, като каза:

„Отслужихме последната за тази година Преждеосвещена света Литургия. Днешното послание, което е необходимо всеки един от нас да прозре е – любовта към Господа Иисуса Христа, стремежът да служим Нему, да просим от Него прошка за нашите греховете и най-вече, да Го молим да бъде с нас в нашите дни, щото да бъдем достойни, изрядни и истински в нашето ежедневие и духовно битие. Както онази жена, която пристъпи с увереност към Господа, че Той няма да я остави и ще прости греховете ѝ, така и ние, с любов, с надежда, с доверие да пристъпим към Господа, като помним онези слова от св. Евангелие, където се казва: „който дохожда при Мене, няма да го изпъдя вън“ (Йоан 6:37).

Нека последваме примера на жената, която изливаше миро върху главата на Спасителя, да трупаме добродетели и да получим милост. Да тръгнем след Него и да се наредим заедно с Неговите апостоли и сеячи на словото Божие в света“ – каза още владика и прикани да бъдем предани на Бога и да имаме добри и достойни дела.

Текст: Весела Игнатова Снимки: протойерей Костадин Тренев ЗА ПОВЕЧЕ СНИМКИ НАТИСНЕТЕ ТУК.

bottom of page