top of page

В София беше открит Фестивал на православната книга



С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, на 31 октомври, в навечерието на празника на народните будители, в столичния храм „Св. София“ беше дадено началото на Фестивал на православната книга за Софийска епархия.

Фестивал ще се проведе от понеделник до петък, една седмица, в часовете от 18:00 до 21 часа в столичния храм.

Откриването на Фестивала започна с химна на Софийска света митрополия и приветствие от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, което прочете Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит.В първия ден на Фестивала концертна програма изнесоха певците от Православен хор „Св. Наум Охридски“ – София, с диригент д-р Андрей Касабов. Те изпълниха песнопения, свързани с прославата на св. Йоан Рилски Чудотворец.

Водещ-модератор на първата вечер беше г-жа Надежда Панайотова.

Според определената програма, първото издателство, което беше представено, бе издателството на Софийска света митрополия. Издателството представи епископ Поликарп. След представянето на издателската дейност на Софийска митрополия, той представи две издания: „Христос във византийската богословие“ и списанието на Софийска митрополия, „Епархийски глас“.

Вечерта продължи с представянето на различни издания от столични свещенослужители: иконом Йоан Карамихалев, който представи свои издадени книги, протойерей Захарий Димитров, който представи издателската дейност на столичния храм „Св. св. Кирил и Методий“, както и на проф. Иван Желев, който представи сборника Сборник „Защитата на вярата – предизвикателства и проблеми днес“, както и г-н Тони Николов, философ и журналист, който представи книгата „Смисълът на живота“ от Евгений Трубецкой.

След представянията беше дадена възможност на присъстващите да разгледат щандовете на представените издателства и да си закупят желаната книга.

На откриването на Фестивала присъстваха архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, г-н Ангел Младенов, секретар на Софийска митрополия, както и десетки православни християни.


Снимки: протойерей Костадин Тренев

bottom of page