top of page

Архиерейска света Литургия с офикия в храм "Успение Богородично", с. ДрагичевоНа 26 февруари - Сирни заговезни с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, в храм "Успение Богородично", с. Драгичево, беше отслужена Архиерейска света Литургия.

Тържественото богослужение беше оглавено от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с архимандрит Василий, протосингел на Софийска митрополия, иконом Стилиян Табаков, свещеник Стоян Димитров, предстоятел на храма и енорийски свещеник на Драгичево, свещеник Стоян, от Пловдивска епархия, протодякон Иван Петков, йеродякон Вартоломей и йеродякон Поликарп.

Поводът за архиерейското посещение и служение беше извършването на обновление на храма, по любезната покана на отец Стоян Димитров и кмета на с. Драгичево.

Празничното богослужение беше уважено от г-н Виктор Викторов, кмет на с. Драгичево, както и от десетки верни православни християни, сред които и много деца.

Преди светата Литургия беше извършен чинът на обновлението, както и бяха подстригани за четци и певци помощниците при храма Димитър и Любен.

След светата Литургия епископ Поликарп офикира за протойерей свещеник Стоян Димитров. Епископът му благодари за трудовете и изрядното служение и му пожела дълголетие и мир, за да бъде още по ползотворен във всичко.

Светата Литургия завърши с проповед към верния народ, която огласи Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп. Той подтикна вярващите да вникнат в евангелското неделно благовестие, като прощават съгрешенията на другите и искат прошка, като се стремят да постят пред Бога, а не да се показват пред човеците, както и да трупат добродетели - богатство на небето, а не на земята. Епископ Поликарп пожела на църковното изпълнение леки и спасителни пости, радостно и мирно посрещане на Възкресение Христово.

Епископ Поликарп поздрави всички от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит.

Думи на благодарност, чрез епископ Поликарп, и признателност към Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит поднесоха отец Стоян Димитров и кмета г-н Викторов.

Епископ Поликарп раздаде нафората и поздрави всички с предстоящия пост, като им пожела още веднъж, той да е лек и благодатен.

Снимки: протойерей Костадин Тренев

Comments


bottom of page