top of page

Празникът на Самоковския манастир беше отбелязан със Архиерейска света Литургия



На 1 октомври Православната църква отбелязва празника Покров Богородичен.

По този повод в Самоковския манастир, който е посветен на Покрова на Божията Майка, за да се почете достойно храмовият празник на обителта, беше отслужена Архиерейска света Литургия.

С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, светата Литургия бе оглавена от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с: архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, ставрофорен иконом Михаил Колев, архиерейски наместник на Самоковска духовна околия, иконом Дилян Цветков, протойерей Любомир Мишков, ефимерий на манастира, протойерей Георги Николов, протойерей Емилиян Дамянов, свещеник Любомир Славчев, йеродякон Вартоломей и йеродякон Поликарп.

Клиросното пение беше изпълнено от църковните певци: г-н Ангел Младенов, секретар на Софийска митрополия, г-н Светослав Цеков, г-н Грисен Чакъри и певци от Самоков.

Празникът на Самоковския манастир беше уважен от г-н Владимир Георгиев, кмет на община Самоков, както и от десетки жители и гости на града и светата обител.

След светата Литургия беше извършено Литийно шествие около храма на манастира и водоосвещение за здраве и благословение на вярващите християни.

Празникът завърши с проповед произнесена от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, в която той запозна вярващите с историята на празника и призова присъстващите да бъдат изпълнени с любов към Света Богородица и благодарност за нейното застъпничество пред Господ Иисус Христос. Епископът подкани множеството да подражават на Божията Майка във вярата, надеждата и любовта, човеколюбието и милосърдието.

Негово Преосвещенство поздрави всички присъстващи на празничното от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит и им пожела здраве, радост и духовни сили.

Поздрав към епископа поднесе игуменията на светата обител монахиня Максима, която му благодари за гостуването и уважението. Тя поднесе на епископ Поликарп благоуханен букет от бели рози.

Всички присъстващи минаха да си вземат нафора и да получат архиерейско благословение.

Присъстващите на празничното и тържествено богослужение споделиха и обща трапеза, подготвена с любов от сестрите на манастира.

След отбелязването на празника в Самоковския манастир, Белоградчишкият епископ Поликарп и придружаващите го духовници посетиха Кремиковския манастир "Св. вмчк Георги Победоносен", който също отбелязва празника Покров Богородичен за свой патрон. Големият манастирски храм е посветен на Покрова на Божията Майка.

В светата обител гостите бяха посрещнати от игумена иконом Серафим Янев.

Епископ Поликарп поздрави игумена и неговия екип и поклонниците с празника от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит и им пожела по молитвите на Света Богородица, Бог да им помага във всяко начинание.


Снимки: протойерей Костадин Тренев

bottom of page