top of page

Тържествен факултетен съвет на Богословския факултет на СУ "Св. Климент Охридски"



В петък, 10 март, се състоя тържественият факултетен съвет на Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски” по повод стогодишнината на висшето богословско училище, която се изпълва през настоящата година.

На тържественото събитие присъстваха Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан, Техни Преосвещенства Мелнишкият епископ Герасим, гл. секретар на Св. Синод, Белоградчишкият епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, Браницкият епископ Пахомий, ректор на Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски”, архим. Василий, протосингел на Софийска митрополия, архим. Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, архим. Мелетий, зам.-ректор на Софийската духовна семинария, ректорът на Софийския университет проф. Анастас Герджиков, зам.-министърът на образованието проф. Албена Чавдарова, зам.-министърът на нултурата доц. д-р Пламен Славов, духовници, бивши и настоящи преподаватели и студенти от Богословския факултет, както и негови служители.

От името на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит митрополит Йоан прочете поздравителен адрес, в който се казва: „Днес мислите и молитвите ни са с всички настоящи и бивши възпитаници на тази наша духовна „Алма матер“, и особено с онези, които през всичките тези сто години са отдавали силите и талантите си в разгръщането и преподаването на божествената наука. Днес, сто години след полагането на основите на висшето ни богословие, техните имена респектират още по-силно, а оставеният от тях образец на всеотдайно служение в храма на православното богословие задължава за достойно следване на техния пример.

Бъдете усърдни следовници на основателите на най-старата ни висша богословска школа и ревностни продължители на тяхното дело, вдъхновявайте се от апостолския им устрем и дръзновение, и Всещедрият Бог ще благоволи всякога над вас и ще ви укрепва във трудовете ви за прослава на Неговото свето име и за утвърждаването на светата Му Църква сред православния ни народ”.

Деканът на Богословския факултет доц. д-р Ивайло Найденов прочете първия протокол на факултетния съвет и изнесе доклад по повод стогодишнината, в който каза, че „във вековната си история Богословският факултет развива активно и научно-изследователска дейност, изразяваща се в научни публикации и участие в проекти, издава годишник и научно списание „Богословска мисъл“. На тях през годината ще бъдат посветени научни форуми, организирани от катедрите, и последващи публикации. Най-осезаема разлика от периода на Духовната академия е библиотечният фонд, който днес имаме на разположение, благодарение на двете библиотеки на факултета – Библиотека Теология и Библиотека Библика. Първата е най-богатата специализирана богословска библиотека у нас, а втората, насочена в областта на библеистиката, е единстваната подобна в Източна Европа. Вече не ни се налага, от „керемидата масло да вадим“", каза още доц. д-р Ивайло Найденов. В края на доклада си той благодари на Светейшия патриарх Неофит и на Св. Синод на БПЦ-БП за духовната подкрепа и грижа, както и на ръководството на Софийския университет.

Ректорът на Софийския университет проф. Анастас Герджиков, в своя поздравителен адрес, каза, че „никога не е било лесно да се подготвят достойни хора за духовно и религиозно-нравствено обучение и възпитание, особено във време, когато материалното често взима надмощие над духовното, когато се размиват понятията на ценностна система. Но съм сигурен, скъпи колеги, че именно Вие ще продължавате да поддържате силата на духовността и вярата, силата на човешките ценности, че ще продължите да развивате православната богословска наука, а със специалността „Религиите в Европа” – да обучавате и специалисти в областта на трите монотеистични религии, формирали през вековете културата и цивилизацията в Европа”, каза още проф. Герджиков. „Пожелавам ви и през следващите десетилетия да продължите активната си научно-изследователска и учебно-преподавателска дейност и да ни водите духовно напред”, завърши поздравителния си адрес ректорът на Софийския университет.

По време на тържественото събитие бяха прочетени и поздравителни адреси от президента Румен Радев, служебния министър-председател Гълъб Донев и Негово Величество Цар Симеон II.

В своето поздравление президентът Румен Радев казва, че високо цени отдадеността на преподавателите на науката, служението и последованието на завещаната от поколенията техни предшественици мъдрост и опит в укрепването на православните традиции и дух. Президентът връчи на Богословския факултет почетен знак за неговия основополагащ принос към формирането на научния потенциал в областта на богословската наука, както и за високо значимата му роля в подготовката на богослови и свещенослужители.

Служебният министър-председател Гълъб Донев пък казва, че „българската история изобилства от свителества за значението на богословието за духовния живот на нашия народ, за единението на българите и за отстояването на най-висшите човешки ценности”. „От всички Вас се очаква да надграждате завещаното и да подготвите младото поколение богослови за предизвикателствата на нашето време”, казва още Донев.

Негово Величество Цар Симеон II, в своя поздравителен адрес, се обръща към декана и преподавателите от Богословския факултет, като ги поздравява по повод голямата годишнина. „Всеизвестно е, че инициативата за учредяване на тази висша богословска школа датира от времето на моя Дядо – Цар Фердинанд, който следеше с особена грижа богословското образование на бъдещите свещенослужители и църковнослужители. Той бе един от дарителите както на Софийската семинария, така и на редица прицърковни училища, манастири и храмове! И ето, че това високоблагородно намерение се осъществи по време на царуването на Баща ми Цар Борис III, който като предан син на Светата Българска православна църква подкрепяше всецяло църковното просвещение и богословското образование. За мен самия ще останат незабравими и моите посещения сред академичната колегия, и духовната радост да съм първият носител на Почетния знак на Богословския факултет”, се казва още в поздравителния адрес на Негово Величество.

Тържественото заседание продължи с връчването, от страна на митрополит Йоан, от името на Св. Синод на ордени „Св. Климент Охридски” I-ва степен на ректора на Софийския университет проф. Анастас Герджиков и на доц. д-р Ивайло Найденов, както и орден „Св. св. Кирил и Методий” I-ва степен на доц. д-р Павел Павлов за църковни заслуги.

След награждаването деканът доц. д-р Ивайло Найденов обяви връчването на три кръста на преподавателите, защитили голям докторат в Богословския факултет – проф. дбн Емил Трайчев, проф. дбн Дилян Николчев и проф. дбн Клара Тонева, която стана и първата жена, защитила голям докторат в Богословския факултет.

Богословският факултет е създаден през 1923 г. и бързо се превръща в голям център за богословско образование.


През 1951 г. атеистичната власт отделя Богословския факултет от Софийския университет и го обособява като висше духовно училище с името Духовна академия „Св. Климент Охридски“, което е под ведомството на Светия Синод на Българската православна църква. След политическите промени през юли 1991 г. ръководството на Софийския университет отправя покана към тогавашната Духовна академия отново да стане факултет към Университета, което е прието и се извършва по съответния ред още същия месец.

Последен ректор на Духовната академия и пръв декан на Богословския факултет е Левкийкият епископ Неофит, нинездравстващ Български патриарх.

През настоящата година ще бъдат организирани редица събития, които да отбележат и почетат голямата годишнина на Богословския факултет, както и паметта на всички преподаватели, отдали живота и делата си на богословската наука в България.

bottom of page