top of page

В с. Петково беше осветен параклис в чест на Света Богородица



На 1 октомври, в деня когато се почита празникът Покров на Пресвета Богородица, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, посети с. Петково, общ. Елин Пелин и извърши освещаването на нов параклис, посветен на Света Богородица.

В последованието по освещаването на храма съслужиха: архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, иконом Иван Плещов, иконом Серафим Янев, иконом Иван Дамбов, протойерей Серафим Мишев, свещеник Йоан Стефанов, енорийски свещеник на с. Петково, свещеник Цветан Василев, йеродякон Вартоломей и йеродякон Поликарп.

Празникът по освещаването на параклиса беше уважена от г-н Ивайло Симеонов, кмет на Елин Пелин, г-н Ангел Младенов, секретар на Софийска митрополия, както и от десетки православни християни и деца от с. Петково, гости и приятели на населеното място.

Храмът "Света Богородица" е изграден от г-н Георги Щерев и неговото семейство, които бяха организирали празника и по чиято покана, със съдействието на о. Йоан Стефанов, беше извършено освещаването.

След тържеството освещаване епископ Поликарп произнесе проповед към верния народ и изказа благодарност на ктитора на храма и неговото семейство за любовта към Бога, Православната вяра и църква, както и към българския народ и загрижеността за неговото духовно бъдеще.

Епископ Поликарп благодари на дарителите и строителите на параклиса, на свещениците за молитвеното присъствие и на верния народ за подкрепата от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит и им пожела здраве, духовни сили и преуспяване във всяко начинание.

Празникът пред новоосветения храм продължи с програма, в която взеха участие деца от детската градина при с. Петково, както и самодейния танцов състав при читалището на с. Петково.

Домакините се бяха потрудили за всички дошли на празника да бъдат почерпени и уважение.

Храмът ще бъде постоянно отворен за посещения и молитва.


Снимки: протойерей Костадин Тренев

bottom of page