top of page

В с. Самораново беше осветен параклис посветен на св. Йоан Рилски Чудотворец



На 3 юли, след архиерейската светата Литургия, отслужена в дупнишкия храм "Св. вмчк Георги Победоносен", на обяд, в 12:30 ч. беше осветен новоизградения храм-параклис "Св. Йоан Рилски Чудотворец" в с. Самораново, Дупнишка духовна околия.

С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, освещаването на храма извърши Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, ставрофорен иконом Георги Паликарски, архиерейски наместник на Дупнишка духовна околия, иконом Благой Стоянов, свещеник Добри Добрев, председател на църковното настоятелство на новия храм, свещеник Костадин Бошнаков, свещеник Георги Николачков, свещеник Георги Гелов, свещеник Венцислав Ангелов, свещеник Иван Айдаров, свещеник Георги Граховски, йеродякон Поликарп, дякон Йоан Йотов и дякон Георги Иванов.

Храмът е изграден по инициатива на г-н Михаил Севдин, дарител, ктитори и благоукрасител на новата църква и на неговото семейство. В строителството на храма са участвали и хора от селото и региона с малки дарения.

Празникът по освещаването на църквата беше уважен от г-н Методи Чимев, кмет на Община Дупница, Крум Милев, зам.-кмет на община Дупница, Райко Цветков, кмет на с. Самораново, г-н Ангел Младенов, секретар на Софийска митрополия и представители на различни организации от Дупница и региона.

След освещаването епископ Поликарп поздрави всички присъстващи с новата духовна придобивка и им пожела храмът да бъде за всички духовен пристан и място за молитва, духовни размисли и въздигане в добродетел - вяра, надежда и любов.

Особена благодарност епископ Поликарп отправи към основния дарител на храма г-н Михаил Севдин и към всички, които малко или много са помогнали за построяването на православното християнско светилище.

Всички присъстващи на тържеството бяха поздравени от Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит с новата духовна придобивка.

Присъстващите, които бяха многобройно множество, бяха поръсени със светена вода за здраве и благословение.


Снимки: протойерей Костадин Тренев

bottom of page