top of page

Измина една година от блажената кончина на о. Цанко Тотев



На 25 октомври се навърши една година от блажената кончина на ставрофорен иконом Цанко Тотев, от софийското село Лозен.

По този повод, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, в храм „Св. Атанасий“, с. Лозен, където е погребан о. Цанко, беше извършена панихида.

Панихидата извърши Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, свещеник Георги Марков, енорийски свещеник на с. Лозен, иконом Николай Николов, протойерей Георги Райчев, протойерей Кръстин Апостолов, свещеник Цветан Чиков и йеродякон Вартоломей.

След молитвеното заупокойно последование, което беше уважено от десетки благочестиви християни, епископ Поликарп произнесе кратко слово, в което изтъкна важни моменти от живота и служението на отец Цанко.

Епископът се помоли Бог да го прости, вечна и блажена да бъде неговата памет!

След панихидата, на гроба на блажено починалия ставрофорен иконом Цанко Тотев, беше извършен Трисагий, за упокоение на заслужилия достоен Божий свещенослужител.

Отбелязването на годишнината от кончината на о. Цанко, започна със света Литургия, която беше отслужена в построения от него храм „Св. Атанасий“, преди панихидата, от свещеник Георги Марков и други свещенослужители.

***

Саврофорен иконом Цанко Александров Тотев от с. Горни Лозен е роден на 2 април 1930 г., в с. Горни Лозен в семейството на православните християни Александър и Стоена.

Завършва основно и прогимназиално образование в с. Горни Лозен, а средното образование придобива в гр. Пловдив. През 1985 г. е студент в Духовната академия „Св. Климент Охридски“.

Отец Цанко сключва брак със Златка Цветкова Тотева, с която имат две деца: Снежана и Асен / който понастоящем е свещеник с името Арсений/.

От 1954 до 1981 г., преди да встъпи в свещеническо служение той работи като градинар. Поради духовни заложби, силна вяра, любов по Бога и Църквата, той е ръкоположен за дякон на 2 май 1981 г. от Левкийския епископ Партений, в храм „Св. св. Кирил и Методий“, гр. София, а на 3 май 1981 г. от епископ Партений е ръкоположен за свещеник в манастира „Седемте престола“, край с. Осеновлаг.

От Софийския митрополит и Български патриарх Максим на 29 юни 1997 г. получава офикия "протойерей". На 10 февруари 2009 г. от Знеполския епископ Йоан е офикиран за "иконом", а на 18 януари 2019 г., от Белоградчишки епископ Поликарп е награден с офикията "ставрофорен иконом".

От деня на своето ръкоположение, отец Цанко служи като ефимерий в Драгалевския манастир „Успение Богородично“ и обгрижва храм „Св. Троица“ като втора енория при селото.

От 1 октомври 1996 г. е назначен за празничен свещеник в енорията на с. Горни Лозен, при храм „Св. Николай“ и за кратко време през същато година изпълнява и свещеническите задължения в енорията на храм „Св. Георги“, с. Долни Лозен. По негова молба на 22 май 2020 г. е освободен от енорийски задължения.

През 2020 г. той навърши 90-годишна възраст и 40 години свещеническо служение.


Снимки: протойерей Костадин Тренев

bottom of page