top of page

Достойно беше почетена паметта на св. Силуан Атонски в Църногорския манастирНа 24 септември Православната църква почита паметта на св. Силуан Атонски. Единственият храм на светеца в България се намира в Църногорския манастир „Св. безсребреници Козма и Дамян“, Трънска духовна околия.

По този повод, за да бъде почетен достойно св. Силуан, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, беше отслужена съборна архиерейска света Литургия, а в навечерието на празника и светогорско бдение.

Тържествените богослужения бяха оглавени от Негово Високопреосвещенство Птолемаидския митрополит Емануил, от Александрийската патриаршия, в съслужение с Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, Негово Преосвещенство Велбъждски епископ Исаак, втори викарий на Софийския митрополит, Негово Високопреподобие архимандрит Вартоломей, игумен на светогорския манастир Есфигмен, Негово Високопреподобие архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, Негово Високопреподобие архимандрит Никанор, игумен на Църногорския манастир, както и от много духовници от братството на манастира, гости и приятели на светата обител.

Църковният клир огласиха църковни псалти от Гърция и от столицата София.

По време на светата Литургия за йеромонах беше ръкоположен йеродякон Йосиф, брат на Жабленския манастир „Св. Йоан Предтеча“.

След тържественото Евхаристийно моление благо слово към присъстващите отправи Птолемаидския митрополит Емануил.

Празникът беше уважен от стотици благочестиви православни християни, както и гости от Гърция, организирани от председателя на сдружението „Приятели на манастира Есфигмен“.

Празникът в чест на св. Силуан Атонски завърши с обща трапеза.


Снимки: иконом Костадин Тренев

Comments


bottom of page