top of page

Празнична архиерейска вечерня в чест на св. Поликарп, епископ Смирненски

Актуализирано: 23.02На 23 февруари Православната църква почита паметта на св. Поликарп, епископ Смирненски. В този ден Белоградчишкият епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, чества своя имен ден. По този повод на 22 февруари, в навечерието на празника на свeтия мъченик, в митрополитския катедрален храм „Св. вмчца Неделя“ бе отслужена архиерейска празнична вечерня.

Тържествената богослужбата бе предстоявана от Негово Високопреосвещенство Килкиски митрополит Вартоломей от Гърция. Молитвено участие взеха Негово Високопреосвещенство Коринтски митрополит Дионисий и Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит.

Заедно с гръцкия митрополит съслужиха архимандрит Василий, протосингел на Софийска митрополия, архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, архимандрит Епифаний, протосингел на Полиани и Кукуш (Килкис), архимандрит Самуил от Видинска епархия, архимандрит Стефан от Троянската света обител, Протопрезвитер Димитрий от Коринт, ставрофорен иконом Николай Георгиев, председател на храма и духовенството при катедралния храм, свещеници гости, архидякон Дамаскин от Коринт, протодякон Иван Петков, йеродякон Вартоломей и йеродякон Поликарп.

Църковните песнопения бяха изпълнени антифонно от двете певници. Дясната бе ръководена от д-р Андрей Касабов, а лявата от Никола Антонов.

В красиво подредения храм и богато обкичен със свежи цветя се събраха десетки християни, които обзети от празнично настроение се радваха на благолепната служба и с благоговение се покланяха на мощите на св. Поликарп Смирненски и на неговата икона, положени в центъра на храма на специален проскинитарий.

По време на вечернята бе осветено петохлебие, което епископ Поликарп раздаде на всички присъстващи за здраве и благословение в края на богослужбата.

След продължителната вечерна богослужба, с пастирско слово към църковното събрание се обърна епископ Поликарп. Той разказа житието на своя небесен покровител св. свещеномъченик Поликарп, епископ Смирненски, и отправи благопожелания на църковното събрание.

“Да имаме неговата вяра, неговата нескочаема надежда и неговата Христова любов, жертвоготовна за другите, и да бъдем утвърдени в добродетелите, които украсяват човека – смирението, кротостта, въздържанието. Нека по неговите молитви бъдем изпълнени с радост, с мир и любов във сърцата.” – каза в словото си владиката.

Владиката представи гостите от Гръцката православна църква, с които го свързват приятелски отношения. Той сподели, че митрополит Дионисий е приемник на древната, апостолска епархия, основана от св. ап. Павел и му благодари за братската любов и духовна подкрепа.

В утрешния ден в храм “Св. Неделя” ще бъде отслужена архиерейска св. Литургия и вярващите ще имат отново възможност да се поклонят на мощите на св. Поликарп Смирненски, както и да поздравят епископ Поликарп с неговия имен ден.


Текст и снимки: Весела Игнатова

Снимки: Димитър Цонков

Comments


bottom of page