top of page

Сапаревобанският манастир „Св. Стефан“ отбеляза своя летен празник



На 2 август Православната църква ни припомня историческото събитие по пренасянето на светите мощи на свети първомъченик и архидякон Стефан от Йерусалим в Константинопол. Събитие, което се е случило около 415-428 година.

На територията на Софийска епархия в Дупнишка духовна околия се намира единственият в страната манастир посветен на св. Стефан.

По този повод, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, в светата обител на 2 август беше отслужена архиерейска света Литургия.

Празничното богослужение оглави Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, архимандрит Исаак, архиерейски наместник на Кюстендилска духовна околия, ставрофорен иконом Георги Паликарски, архиерейски наместник на Дупнишка духовна околия, йеромонах Серафим, игумен на светата обител, протойерей Архангел Ваклин, протойерей Радослав Ваклин, протойерей Илия Дичев и йеродякон Вартоломей.

Църковните песнопения бяха изпълнени от свещенослужители от Дупнишка духовна околия.

Летният празник на манастира беше уважен от г-н Калин Гелев, кмет на община Сапарева баня, г-н Славчо Коларски, зам.-кмет на община Сапарева баня, дарители на обителта и многобройно множество верен народ.

След тържествената света Литургия епископ Поликарп приветства всички присъстващи на богослужението. Той отправи благослов към всички от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит и им пожела да пребъдват под покрова на св. Стефан и ползвайки се от неговия личен пример да бъдат достойни и предани Божи чеда и православни християни.

От името на всички дошли да почетат светия първомъченик и архидякон Стефан, поздрав към епископа поднесе йеромонах Серафим, игумен на сапаревобанския манастир. Той благодари чрез епископа на Негово Светейшество за молитвите и благословението за манастира и честните поклонници. Йеромонах Серафим поднесе кошница с плодове на епископа, в знак на уважение и признателност.

По традиция беше осветено празнично коливо, както и извършен водосвет за здраве и благословение на всички присъстващи на Архиерейското богослужение.

Празникът завърши с обща братска трапеза.


Снимки: протойерей Костадин Тренев

bottom of page