top of page

ОУ „Митрополит Авксентий Велешки“, гр. Самоков отбеляза 225 години от рождението на своя патрон



На 10 март в ОУ „Митрополит Авксентий Велешки“, гр. Самоков се състоя тържество, свързано с отбелязването на 225 години от рождението на патрона на училището митрополит Авксентий Велешки.

Празникът на училището беше уважен от много гости и приятели на елитното иновативно самоковско училище. Сред гостите бяха: Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, г-жа Мария Гайдарова, зам.-министър на Образованието и науката, г-жа Росица Иванова, началник на РУО София-област, г-н Владимир Георгиев, кмет на община Самоков, г-н д-р Веселин Хаджиангелов - директор на Градски Исторически музей Самоков, ставрофорен иконом Михаил Колев, архиерейски наместник на Самоковска духовна околия, г-н Ангел Младенов, секретар на Софийска митрополия, както и много духовници, преподаватели и ученици.

Тържеството по отбелязването на годишнината от рождението на този бележит българин, духовник и патриот започна пред училището, като пред паметната плоча с лика на Митрополита бяха поднесени венци и цветя, а децата изпълниха химна на своето любимо училище.

След поднасянето на цветя пред лика на патрона на училището, високите гости бяха посрещнати от г-жа Ирена Коцева, директор на ОУ „Митрополит Авксентий Велешки“ и нейният екип в сградата на школото, където всички разгледаха и се запознаха с изложбата „Живот, отдаден на вярата, църквата, българщината“ – посветена на Авксентий Велешки, както и взеха участие в кръгла маса „Нашите дела продължават завещаното“.

В кръглата маса се включи с първо слово и Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, който поздрави официалните лица, директора, преподавателите и учениците от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит и им пожела здраве, преуспяване, професионални успехи, както и да носят гордо името на своя патрон. Епископ Поликарп говори за делото и служението на митрополит Авксентий, но наблегна на неговия пример, който той дава на подрастващите, а именно да гори в сърцата им православната вяра, да обичат своята родина, да бъдат ученолюбиви и прогресивни, както и да се стараят винаги да бъдат добър пример за всички.

Участниците в кръглата маса бяха запознати с живота и развитието на училището, както и с идеите, които с много плам преподавателският екип реализира, както и с постиженията на учениците, които са гордост за града и негово светло бъдеще.




Снимки: свещеник Костадин Тренев

bottom of page