top of page

Велики понеделник - Преждеосвещена света Литургия в столичния храм „Св. мчца Параскева“



На 18 април – Велики понеделник, в столичния храм „Св. мчца Параскева“ на ул. „Георги Раковски“ № 58, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, беше отслужена архиерейска Преждеосвещена света Литургия.

Преждеосвещената света Литургия бе оглавена от Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с архимандрит Василий, протосингел на Софийска митрополия, архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, иконом Йоан Чикалов, предстоятел на храма, протойерей Георги Янев, йеродякон Вартоломей, йеродякон Поликарп, дякон Никола Чочев, дякон Димитър Кутлев и дякон Герасим Йорданов.

Клиросното пение беше изпълнено от г-н д-р Андрей Касабов.

След светата Литургия епископ Поликарп произнесе проповед и говори за духовните послания и поуки, които предлага първият ден на Страстната седмица. Епископът говори за праведния живот на Йосиф от Стария завет, за безплодната смоковница и за Второто пришествие на Господ Иисус Христос. Той призова вярващите да водят чист живот като Йосиф, да възрастват в добродетели и да имат достойни плодове в живота си, както и чрез постоянното внимание върху себе си, да станат наследници на Царството небесно.

Епископ Поликарп благодари на предстоятеля на храма иконом Йоан Чикалов за организирането и провеждането на великопостното литургично последование в първия ден на Страстната седмица – Велики понеделник, както и на свещениците, взели участие в богослужението, на певците и църковното изпълнение.

Той поздрави всички от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит и им пожела лека и благодатна Страстна седмица, която да преведе всички, чрез страданията Христови, към Възкресението на Нашия Господ и Спасител Иисус Христос, към Пасхата Христова.


Снимки: протойерей Костадин Тренев


bottom of page