top of page

Втори концерт за Деня на християнското семейство се проведе в гр. Перник



На 15 ноември, в чест на настъпващия празник Въведение Богородично, който Българската православна църква чества и като Ден на православната християнска младеж и семейство, в гр. Перник се проведе концерт посветен на празника. Той се състоя в залата на Минна дирекция, гр. Перник.

Официални гости на тържеството бяха Негово Високопреосвещенство митрополитът на Птолемаида Емануил от Александрийската патриаршия, Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, архимандрит Никанор, игумен на Църногорския манастир „Св. Козма и Дамян“, духовници от Пернишка община, зам.- кметът на община Перник Стефан Кръстев и директорът на Основно училище „Св. Иван Рилски” Цветана Пиралкова.

Софийският викарий и придружаващите го духовници бяха посрещнати от г-жа Цветана Пиралкова, която приветства духовниците, а нейни възпитаници почерпиха гостите, според българския обичай, с хляб и мед.

В празничния концерт участие взеха ученици от ОУ „Св. Иван Рилски“, преподаватели и родители. В края на тържеството към изпълнената зала се обърна Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп. Той поздрави присъстващите с предстоящия празник Въведение Богородично и настави с благо слово как трябва да възпитаваме децата си, подражавайки на семейството на Божията Майка. Като призова всички да се трудят за заздравяването на християнското семейство, родителите да се стараят да възпитават така, че децата да бъдат истински християни в XXI век.

Владиката благодари на организаторите, на всички участници в концерта и на присъстващите от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит и като пожела благодатен празник Въведение Богородично преподаде патриаршеското първосветителско благословение. Митрополит Емануил раздаде на децата по една иконичка за спомен и благословение, а епископ Поликарп по една детска книжка. Празникът завърши с тържествено многолетствие огласено от йеродякон Поликарп.


Текст : Весела Игнатова

bottom of page