top of page

В Центъра за деца с онкохематологични заболявания в село Опицвет се състоя духовно тържество



На 16 октомври във Възстановителния център за деца с онкохематологични заболявания в село Опицвет, общ. Костинброд се проведе духовно тържество по именуването на Центъра на името на св. Стилиян Пафлагонийски – Детепазител.

Две години след освещаването и откриването на Възстановителния център в с. Опицвет на 16 октомври той беше „кръстен“ на името на светеца закрилник на децата.

В Центъра е изграден параклис посветен на св. Стилиян, както и на 15 февруари 2020 г. бе тържествено дарена частица от светите мощи на св. Стилиян, за благословение и духовна утеха на служителите, родителите и децата, който се възстановявате в Центъра.

С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, празникът беше уважен от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, който направи през 2018 г. първа копка за изграждането на заведението, както и извърши неговото освещаване.

Епископ Поликарп, в съслужение с архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, йеромонах Герасим Шилев, протойерей Желязко Симеонов, протойерей Николай Пешов, йеродякон Вартоломей и йеродякон Поликарп, отслужи водоосвещение и нарече Центъра на името на св. Стилиян Детепазител.

По инициатива на ръководството на Центъра епископ Поликарп стана кръстник на Възстановителния център за деца с онкохематологични заболявания.

След водоосвещението епископ Поликарп приветства всички присъстващи от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит и подчерта, че Църквата винаги се грижи за децата в нужда, прави го и сега, а ще го прави и занапред с любов, постоянство и дълг.

Епископът подчерта, че за него е голяма чест и отговорност да бъде кръстник на Центъра. Той изяви, че ще бъде както и досега, така и занапред част от живота на Центъра, от трудовете на всички, които се трудят в него, както и от живота на децата, които се възстановяват от болестта и техните родители.

Празникът по „кръщаването“ на Възстановителния център за деца с онкохематологични заболявания продължи с благославянето на обща трапеза, поклонение в храма-параклис „Св. Стилиян“, в двора на Центъра и освещаването на стенопис на закрилника и пазителя на децата св. Стилиян Детепазител.

За всички гости последва и празнична музикално-танцова и певческа програма.


Снимки: Бистра Боянова

bottom of page