top of page

Архиерейска литургия за Неделя на всички български светии в храм „Св. св. Кирил и Методий“



На 18 юни, Неделя на всички български светии, когато Българската православна църква отправя сърдечна молитва към всички български светци за благодатна помощ и закрила, в столичния храм, посветен на равноапостолните братя Кирил и Методий (в близост до Женския пазар), където се съхранява една от най-старите и почитани икони на българските светци, бе отслужена празнична архиерейска света Литургия.

Софийският храм, в който цяла седмица предстоят чудотворните икони на св. Лука Войноясенецки и св. Серафим Саровски с вградени техни свети мощи, отрано бе изпълнен с богомолен народ.

В празничната литургия, възглавена от Белоградчишкия епископ Поликарп, първи викарий на Софийския митрополит, взеха участие архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, ставрофорен иконом Александър Георгиев, предстоятел на храма, ставрофорен иконом Николай Георгиев, предстоятел на столичния катедрален храм „Св. Неделя“, протойерей Владимир Карольов, протойерей Захарий Димитров, протойерей Костадин Тренев и дяконите: протодякон Иван Петков, йеродякон Вартоломей, йеродякон Поликарп, дякон Антоан Марков и дякон Александър-Лука Стратев.

Празничните църковни песнопения бяха изпълнени от храмовите певци, ръководени от Живко Желязков, ръководител на школата по Източно църковно пение към храма.

След прочитане на неделното евангелско четиво Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп произнесе вдъхновено празнично слово. В края на богослужбата владиката отново се обърна към изпълнилия храма боголюбив народ, като каза:

„Днес се насладихме на това, което Църквата предлага за духовна полза на всеки. Стоим пред два образа свещени, на св. Серафим Саровски и св. Лука, и не само пред образите, но и пред частиците от техните св. мощи, предоставени по молба на отец Александър. От Неделята на всички светии до днес, Неделя на всички български светии, вие имахте възможност да се поклоните, помолите и благословите от тях, и всеки да изпроси онова, което му е потребно за спасение и вечен живот.

Нека по молитвите на всички български светии, по молитвите на св. Лука и св. Серафим, Бог да ни укрепва духовно, въздига и на всеки да въздава потребното за спасение и вечен живот“ – каза в словото си епископ Поликарп. Поздравявам сърдечно всички вас от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит и ви желая леки и благодатни дни под покрова на Света Богородица и по молитвеното застъпничество на всички светии, нека онова което всеки проси, да получи за вечен живот“.

Поздрав и думи на благодарност към Софийския митрополит, към епископ Поликарп и към всички вярващи, уважили възкресната богослужба, отправи предстоятелят на храма, който благодари на владиката и в знак на признателност му поднесе цветя.

След тържественото празнично многолетствие десетките вярващи, които бяха дошли с искрена радост и вяра да почетат Божиите угодници, просияли в святост, получиха по парченце анафора и иконка с образа на св. Серафим Саровски.

Текст и снмики: Весела Игнатова


bottom of page