top of page

Храмов празник и дяконско ръкоположение в столичната църква “Св. Климент Охридски”



На 25 ноември Православната Църква почита паметта на равноапостолния просветител и първи български епископ св. Климент Охридски. С тържествено богослужение днес бе отбелязан храмовият празник на църквата „Св. Климент Охридски” в столичния квартал „Люлин“.

С благословението на Негово Светейшество митрополит Софийски и патриарх Български Неофит то бе възглавено от Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, йеромонах Тимотей, игумен на Балшенския манастир „Свети Теодор Стратилат”, йеромонах Силуан от братството на Балшенския манастир, ставрофорен иконом Ангел Янъков, предстоятел на храм „Св. Климент Охридски“, ставрофорен иконом Константин Вълчев, предстоятел на храм “Св. Дух”, протойерей Георги Янъков, предстоятел на храм “Покров Богородичен”, протойерей Венцислав Тонов, протойерей Климент Тупаров, протойерей Васил Асенов и йеродякон Вартоломей.

Тържествуващият храм бе преизпълнен с богомолен народ, събрал се да почете един от най-големите български просветители. Църковните песнопения бяха изпълнени от храмовия смесен хор с диригент проф. д-р Ванилия Кисьова.


По време на богослужбата епископ Поликарп постига за “четец и певец”, благочестивият мъж Славчо, който ще помага на духовниците от съседна енория.

С благословението на Негово Светейшество патриарх Неофит бе ръкоположен за дяконско служение иподякон Христо Василев Асенов. Той е роден през 1999 година в гр. София. Основното си образование придобива в 126-то ОУ „Петко Тодоров“ в София. Продължава обучението си в Софийската духовна семинария „Свети Йоан Рилски“, която завършва през 2018 г. През 2022 г. е приет за студент в Богословския Факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. През годините участва активно в богослужебния живот на църквата като помага в Лопушанския манастир „Свети Йоан Предтеча“ и е празничен певец при храм „Успение Богородично“, с. Железница. Взима участие в богослуженията софийските села Голяновци и Драговищица.

Множество вярващи в края на богослужбата се бяха подготвили и пристъпиха за причастие със св. Христови Тайни. В чест на празника бе осветено благоукрасено коливо.

В края на светата Литургия викарият на Софийския митрополит припомни равноапостолното дело на св. Климент Охридски и сподели, че неговият живот, делото и служението му завинаги ще бъдат пример за вдъхновение за всеки един от нас.

„Ние сме благословени, че тук, в столицата на България имаме храм, посветен на Охридския Чудотворец и светецът духовно прегръща всеки, който влиза в него. Свети Климент беше пример на всички и за всичко. Той се прослави като книжовник, учител, наставник, и с това, че отдаде целия си живот на Бога“ – каза в словото си владиката.


Епископ Поликарп поздрави с храмовия празник предстоятеля на храма и храмовото свещенство, духовниците, певците и богомолците, а на отец Климент Тупаров от храмовото духовенство, който в този ден чества своя имен и рожден ден и на новия дякон пожела здраве и благодатно служение.

От своя страна и от името на църковното настоятелство, предстоятелят на храм „Св. Климент Охридски“ ставрофорен иконом Ангел Янъков, изпълнен с духовна радост, приветства владиката с празника на нашия пръв учител и просветител и му поднесе красив букет цветя.

Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп поздрави всички присъстващи на храмовия празник на люлинската църква от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит.


Текст и снимки: Весела Игнатова

bottom of page