top of page

Членове на Светия Синод и епископи отслужиха трисагий за упокоилия се Български патриарх НеофитВ обедните часове на 14 март в Софийска света митрополия бе посрещнат ковчегът с тялото на блаженопочиналия Български патриарх и Софийски митрополит Неофит, който се упокои на 13 март след продължително боледуване.

На камбанарията на митрополитския храм „Св. Марина“ се развя черен флаг, а в двора на Софийска митрополия се събраха десетки столични свещенослужители, които сложили своите епитрахили (богослужебна одежда) очакваха пристигането на катафалката. В уречен час дойдоха и членовете на Светия Синод, които отслужиха в митрополитския храм трисагий за упокоилия се Български патриарх Неофит.

Заупокойното чинопоследование бе предстоявано от Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, който като председател на намаления състав на Светия Синод ще организира опелото и погребението на патриарха.

Заедно с него край ковчега на патриарх Неофит застанаха Техни Високопреосвещенства: Пловдивският митрополит Николай, Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний, Русенският митрополит Наум, Старозагорският митрополит Киприан, Врачанският митрополит Григорий и Техни Преосвещенства Мелнишкият еп. Герасим, гл. секретар на Св. Синод, Белоградчишкият еп. Поликарп, викарий на Софийския митрополит, Велбъждският еп. Исаак, втори викарий на Софийския митрополит, архимандрит Василий, протосингел на Софийска света митрополия, архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, както и събралото се многобройно столично свещенство, заедно с протодяконите Иван Петков и Деян Коруноски. 

“Бог да прости Светейшия владика” – мълвяха всички, като се поздравяваха един друг и отправяха искрена молитва към Бога за упокоение на духовника, който с толкова много любов ги приемаше и ги благославяше приживе.


Текст и снимки: Весела Игнатова

コメント


bottom of page