top of page

Празнично архиерейско богослужение в чест на св. ап. Андрей Първозвани



На 29 ноември, в навечерието на празника на свети апостол Андрей Първозвани, чиято памет честваме на 30 ноември, в столичния храм „Св. ап. Андрей Първозвани“ бе отслужена празнична архиерейска вечерня.

С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит вечерното богослужба бе предстоявана от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит. В съслужение с него взеха участие архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, иконом Стилиян Табаков, предстоятел на храма, ставрофорен иконом Василий Сарян, протойерей Атанас Вълков, протойерей Стоян Димитров, свещеник Иван Генчев и свещеник Димитър Кутлев от храмовото духовенство, протодякон Иван Петков, йеродякон Вартоломей и йеродякон Поликарп.


Певницата бе изпълнена с певци, ръководени от д-р Андрей Касабов, които със своите изпълнения възрадваха многобройните вярващи и духовно смогнаха на присъстващите да се издигнат мислите си над земните грижи.

За здраве и благословение на вярващите бе изпълнен и чинът на петохлебието, парченце от което получиха всички присъстващи. По време на вечерното богослужение епископ Поликарп пострига за четец седемгодишния Борис, който ще помага на свещениците в храма.

В края на празничната вечерня владиката произнесе проповед и говорейки за живота на свети апостол Андрей като призова вярващите да се изпълнят с мъжеството на апостола и в своя живот, подражавайки му, да се утвърждават в богопознание, мир, кротост, но най-вече в любов.

Владиката подари на храма по поръка на Негово Светейшество патриарх Неофит румънска икона на св. Андрей Първозвани и архиерейски одежди, които да се ползват при архиерейски богослужения.


Текст и снимки: Весела Игнатова

bottom of page