top of page

Честваме 146 години от Освобождението на СофияПреди 146 години на 4 януари руските освободителни войски под предводителството на генерал-фелдмаршал Йосиф Владимирович Ромейко-Гурко победоносно навлизат в София. На този ден подразделения от Западния отряд на руската армия, командван от генерал Гурко, влизат тържествено в бъдещата българска столица,

По този повод  в митрополитската катедрала “Св. Неделя” бе отслужена заупокойна молитва в памет на загиналите воини и благодарствен молебен за жителите на града. Молебенът бе отслужен пред иконата с образа на Света Богородица, която е дар на храма от генерал Гурко и пред която се извършва и първия молебен за Освобождението на София.

Молитвеното последование бе предстоявано от Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит. Заедно с викария в последованието взеха участие архимандрит Василий, протосингел на Софийска св. митрополия, протойерей Владимир Тищук представител на Руския патриарх у нас, архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, ставрофорен иконом Николай Георгиев, предстоятел на митрополитската катедрала „Св. вмчца Неделя“, множество предстоятели на столични храмове, свещениците от храмовото духовенство и дякони, ръководени от митрополитския протодякон Иван Петков.

Сред голямото множество столично духовенство, представители на светската и духовната власт, родолюбиви софиянци, събрали се за традиционния молебен, присъстваха още г-н Борис Громов, директор на Дома на Москва в София, представители на Сдружението на приятели на Русия „Александър Невски”, на Национално дружество „Традиция”, както и почетна войскова част.

В края на последованието епископ Поликарп се обърна към многолюдното църковно събрание. В своето слово той каза: “Днес, сто четиридесет и шест години след онези мразовити дни, когато се е водила епичната битка за София, ние, благодарните потомци на славното българско опълчение, с признателност свеждаме глави пред подвига на всички герои на българската свобода. Наш дълг е свято да пазим тази свобода, като стоим твърдо в заветите на предците. Всеки изгубен през онези далечни дни човешки живот ни задължава да браним свободата си със съзнание за нейната висока цена и с постоянна готовност да я отстояваме винаги, когато под една или друга форма тя бъде изложена на опасност…” – каза в словото си викарият.

“Всяка година на този ден отправяме благодарствена молитва към Бога затова че ни даде свобода, мир и просперитет на нашата столица, на нашия народ. Молим се за всички онези, които отдадоха живота си пред олтара на нашата национална святост, за да бъдем свободни. Молим се пред иконата „Всех скорбящих радост“, която вече 146 години закриля столицата, да умири нашия живот, да укроти света и да дарува навсякъде траен мир. Нека Бог да просвети всички и да дарува любов между народите” – добави още той.

След молебена бе извършено литийно шествие до паметниците в центъра на града, свързани с празника. Шествието премина по бул. Йосиф Гурко, като бяха поставени цветя пред паметниците на генерал Гурко, на Цар Освободител и на Българския опълченец.

Навсякъде бе прочетена заупокойна молитва, а в церемонията по поднасяне на венци и цветя на паметниците участваха гвардейци и представителна група от Национално движение „Традиция“, облечени с автентични униформи на опълченци.

Край паметника на Българския опълченец се състоя традиционната празнична програма.


Текст и снимки: Весела Игнатова

コメント


bottom of page