top of page

Представяне на книгата "Православен храм „Светите Архангели“



На 7 ноември, в навечерието празника на светите Архангели във Военния клуб, зала "Музикална" бе представена новата книга "Православен храм „Светите Архангели“, с автор д-р Снежана Радоева. Книгата с подзаглавие "Минало и настояще" проследява 125-годишната история на Божия храм, съграден специално за да удовлетворява духовните потребности на юнкерите и кадетите, преподавателите и възпитателите на Военното на Негово Величество училище в София. Новото и единствено по рода си издание е разделено на три части, които разказват за различните периоди, през които военната църква преминава.

Храмът на вярата /първата част/ обхваща периода 1897 – 1944 година и говори за храма като средище за духовно и патриотично възпитание. Втората част разказва за "Забраната и забравата", която има през 1944 – 1989 година. Тогава църквата се превръща в обикновена сграда и загубва за дълго не само своята сакралност, но и ролята на храм-пантеон на възпитаниците на училището, отдали живота си за Отечеството. Забраната и забравата вървят ръка за ръка, с което спомагат „бившата църква“ да загуби и статута си на паметник на културата.

Третата част "Божият храм отново отваря врати" проследява процеса на възстановяване на храма и възвръщане към първоначлното му значение. Благодарение на усилията и търпението на много съмишленици след демократичните промени от 1989 г. храмът „Светите Архангели“ успява да се върне към религиозната си роля и значение - да приютява търсещите Божието слово и духовна грижа във Военна академия „Георги С. Раковски“. В прекрасно оформените страници може да се види, че храмът на вярата, с неговата дълголетна история дава упование, че има не само богато историческо минало и настояще, но и бъдеще с редовен богослужебен живот.

На представянето във Военния клуб се събраха висши военни офицери, преподаватели във военната школа "Г. Раковски", общественици и приятели на военното дело. Специални гости бяха Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, свещеник Йордан Божилов, ефимерий на храм "Св. Архангели", както и началникът на Военна академия генерал-майор Тодор Дочев. В края на представянето на книгата д-р Снежана Радоева бе удостоена с юбилеен медал „110 години Военна академия".


Текст: Весела Игнатова

Снимки: протойерей Костадин Тренев

bottom of page