top of page

Архиерейска света Литургия и протойерейска офикия в Мърчаевския манастир „Св. Троица“На 8 октомври в Мърчаевската света обител, край гр. София, беше отслужена Архиерейска света Литургия.

С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, светата Литургия беше възглавена от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, иконом Дилян Цветков, протойерей Людмил Димитров, свещеник Петко Дишков, ефимерий на светия манастир, йеродякон Вартоломей и йеродякон Поликарп.

Поводът за архиерейското посещение и отслужването на света Литургия в манастира беше по покана на сестра Михаила, игумения на светата обител, както и наближаването на празника на св. Йоан Рилски Чудотворец, който се явява втори празник на манастира.

Клиросното пение беше огласено от църковни столични певци, под вещото ръководство на г-н Грисен Чакъри.

Гост на светата обител бе г-н Ангел Младенов, секретар на Софийска света митрополия.

В края на Литургията епископ Поликарп офикира за протойерей свещеник Петко Дишков, ефимерий на Мърчаевската света обител, като му пожела, както досега, така и занапред да бъде отговорен в своето служение и да послужи за добър пример на верния народ.

Светата Литургия завърши със слово, поизнесено от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, който говори за добродетелите на преподобна Пелагия и светия преподобномъченик Игнатий Старозагорски.

Епископът подтикна вярващите да подражават на светиите, чиято памет църквата отбелязва и да живеят в мир, радост и постоянство, за да изпълнят смисъла на своя живот: да наследят живот вечен в Царството небесно. Негово Преосвещенство позрави всички присъстващи на празника от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит.

Думи на благодарност към епископ Поликарп за посещението и любовта поднесе майка Михаила, игумения на манастира, както и новият протойерей отец Петко Дишков.

За всички дошли да вземата молитвено участие в архиерейската света Литургия беше подготвена обща трапеза.


Снимки: протойерей Костадин Тренев

Comments


bottom of page