top of page

Новоизграденият православен храм в двора на Минно-геоложкия университет беше тържествено осветен



Новоизграденият православен храм, носещ името на небесния закрилник и покровител на българския народ, на минерално-суровинната индустрия и на Минно-геоложкия университет (МГУ) - св. Иван Рилски, беше тържествено осветен в двора на МГУ.

Чинът на освещаването беше възглавен от Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп - викарий на Софийския митрополит с молитвеното присъствие на Негово Преосвещенство Адрианополския епископ Евлогий - игумен на Рилската света обител.

В молитвеното последование взеха участие и архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, протойерей Антоний Милушев, протодякон Иван Петков и йеродякон Поликарп.

След освещаването на храма епископ Поликарп отправи поздравление към ректора на МГУ проф. д-р инж. Ивайло Копрев, към кмета на Столичната община Йорданка Фандъкова, към посланиците, присъстващи на събитието, към ректорите и представителите на фирмите, с които МГУ си сътрудничи, към преподавателите, студентите и към всички гости.

"Преди една година, без два дни, бяхме събрани на това място и положихме основен камък за изграждането на този прекрасен храм. След една година сме свидетели не само на изграждането на храма, но и на неговото благолепие - изписан е прекрасно с истински православни стенописи", каза Белоградчишкият епископ Поликарп. Той изказа благодарност на всички, които са помогнали да се случи тази благородна, духовна, патриотична, българска инициатива - за изграждането на храма.

"Нека Бог въздава на всички - за любовта, за подкрепата, за добрината, за духовната ангажираност на всеки, защото имаме задължението не само да се учим, да се обучаваме, не само да надграждаме нашия талант и дарба, които са ни дадени от Бога, но и да се възпитаваме в доброто, в полезното, да бъдем добри човеци, православни християни, да бъдем хора, които са добродетелни, мъдри са в Бога и са разумни. Всеки, който влиза и излиза от параклиса, да си спомня всичко това, защото храмът, освен всичко друго, е и една отворена книга, в която четем, учим се, да бъдем това, което е необходимо - достойни пред Бога, пред човеците, пред обществото и пред всички, които са около нас", каза в словото си епископ Поликарп.

Той изказа благодарност от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и български патриарх Неофит към всички, които са се потрудили за изграждането на този храм.

Белоградчишкият епископ Поликарп поздрави и ръководството на МГУ за навършването на 70 години.

От името на патриарх Неофит епископ Поликарп подари икона с образа на св. Йоан (Иван) Рилски, като дар на храма и на ръководството на Минно-геоложкия университет.

На тържествената церемония за освещаването на православния храм присъстваха представители на президентската администрация, кметове, ректори, членове на Съвета на настоятелите на МГУ, предприемачи, индустриалци. Сред гостите бяха кметът на София Йорданка Фандъкова, генералният директор на Българската телеграфна агенция Кирил Вълчев, проф. Стоян Братоев - изпълнителен директор на "Метрополитен", посланици, управители на фирми, с които МГУ има сътрудничество.

Ректорът на МГУ проф. д-р инж. Ивайло Копрев разказа как е била осъществена идеята за изграждането на православния храм и как това е станало възможно с помощта на дарители. "Дарителската кампания се разпростря на четири континента, получихме дарения от Канада, Австралия, Чили, Франция, от много бивши и настоящи преподаватели, и от служители на МГУ", каза ректорът. Той благодари на всички, които в това трудно време, са помогнали за изграждането на православния храм в двора на МГУ. Ректорът благодари също на строителите от Гърция, на зографите и на целия екип на МГУ.

На 14 юни 2022 г. се състоя тържествената церемония по полагането на основния камък на православния храм, отслужена от Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп - викарий на патриарха.

Символичната първа копка бе направена от ректора на МГУ проф. д-р инж. Ивайло Копрев и от настоятелите на университета - проф. д-р на техническите науки инж. Цоло Вутов - управител на "Геотехмин" ООД, и от проф. д-р на техническите науки инж. Николай Вълканов - председател на СД на "Минстрой холдинг" АД.

Храмът е реализиран изцяло с дарителски средства, като сред най-изявените благодетели са групата "Геотехмин", "Минстрой холдинг" АД, "Дънди Прешъс Металс" и "Асарел Медет" АД.

Стенописите в храма са дело на зографите - Елеонора Караиванска, Галин Паскалев и Ясен Иванчев.

Церемонията днес завърши с изпълнения на ансамбъл "Българе".

От създаването си като самостоятелно висше учебно заведение на 10 юни 1953 г., Минно-геоложкият университет "Св. Иван Рилски" следва мисията си да подготвя висококвалифицирани инженери и водещи специалисти със сигурна професионална реализация в един от стратегическите отрасли на българската икономика - минерално-суровинния, казаха за БТА от висшето училище.


Материал: www.bta.bg

Снимки: Ромео Чолаков

bottom of page