top of page

В с. Казичене беше осветен нов параклис "Преображение Господне"На 6 август - Преображение Господне, в с. Казичене, община Панчарево, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, беше осветен нов православен храм, посветен на Преображение Господне.

Храмът е въздигнат благодарение трудовете и грижата на г-н Григор Григоров, кмет на с. Казичене, както и на дарителството и подкрепата на множество православни християни от селото, района и от София.

Не малка грижа за изграждането на храма полага и отец Стефан Иванов, енорийски свещеник на селото.

Освещаването на новия храм-параклис беше извършено от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, иконом Стефан Иванов, енорийски свещеник на селото, иконом Христо Дамянов, свещеник Йоан Стефанов и протодякон Иван Петков.

Празника по освещаването на църквата беше уважена от г-н Николай Гюров, кмет на община Панчарево, г-н Григор Григоров, кмет на с. Казичене, г-н Даниел Николов, главен ревизор на Софийска света митрополия, както и от безбройно множество народ.

След освещаването, епископ Поликарп произнесе проповед, в която благодари на всички, които са се потрудили за изграждането на храма, както и които са се потрудили за неговото освещаване. Той припомни основни моменти от историческото евангелско събитие Преображение Господне и прикани вярващите да преобразяват ежедневно живота си към добро, като във всичко се стараят да бъдат добър пример за българското общество.

Празникът в с. Казичене завърши с освещаване на хлябове, празничен рибен курбан и обща братска трапеза.

Белоградчишкият епископ Поликарп поздрави всички присъстващи на празничното мероприятие от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит и им пожела здраве, радост и мир, както и на празника на Преображение Господне, патрон на новия храм, да се утвърди традиция за всенароден празник в с. Казичене.Снимки: протойерей Костадин Тренев

Comments


bottom of page