top of page

Втори храмов празник и дяконско ръкоположение в столичния храм „Св. св. Кирил и Методий“



На 3 ноември Православната църква отбелязва обновяването на храма на свети великомъченик Георги Победоносец в гр. Лида, Палестина.

В столичния храм „Св. св. Кирил и Методий“, кв. „Красно село“, се намира голяма икона с образа на св. Георги, която вече пет години се покои в храма. Тя е копие на главната светиня на българския светогорски манастир „Св. Георги Зограф“, т.н. наречена Фануилска. Светинята тържествено бе донесена и дарена на храма през 2018 г. Оттогава празниците на св. Георги се честват особено тържествено, а днешният ден, който се почита като зимен празник на светеца, се отбелязва в софийския храм като втори храмов празник.

С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит в храма бе отслужена архиерейска св. Литургия, която бе възглавена от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит. В съслужение с него в богослужбата взеха участие архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, ставрофорен иконом Георги Паликарски, архиерейски наместник на Дупнишка духовна околия, ставрофорен иконом д-р Стефан Стайков, предстоятел на храма и член на Софийския епархийски съвет, иконом Радослав Трайков, иконом Костадин Тренев, протойерей Радко Иванов, протойерей Владимир Каральов, свещеник Йоан Йотов, йеродякон Вартоломей и дякон Кирил Попов.

Църковните песнопения бяха изпълнени от софийски псалти, ръководени от храмовия певец Методи Стоилов. По време на литургията епископ Поликарп ръкоположи за дяконско служение иподякон Васил Стефанов Георгиев.

Новият дякон е роден в през 1984 г. в гр. Дупница. Основно и средно образование придобива в родния си град. През 2014 г. завършва двугодишния курс на Софийска духовна семинария „Св. Йоан Рилски“, след което продължава духовното си образование в Богословския факултет на Софийския университет. Успешно се дипломира като бакалавър през 2018 г. През годините на своето обучение той активно участва в живота на Дупнишка духовна околия и служи като иподякон в помощ на свещениците.

Владиката като подчерта, че свещеническото служение е трудно, изпълнено с много предизвикателства и трудности, го настави да бъде ревностен и пример за онези, които ще бъдат край него, а Господ няма да го изостави, защото Той знае от какво имаме нужда. „Смирението е водещо в свещеническото служение. Духовната радост и преданост избавят духовника от неволите и трудностите. Нека достойно и благодатно да бъде служението му в Дупнишка духовна околия!“ – каза владиката и възложи на него ръце.

В края на службата епископ Поликарп отправи благослов към духовенството, певците и храмовото изпълнение от името на Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, като поздрави предстоятеля за това, че храмът вече 5 години посреща посетителите с благолепната икона на св. Георги Победоносец. Владиката припомни историята на обновяването на храма в гр. Лида, посветен на светия великомъченик, и насърчи християните да почитат св. Георги и на 3 ноември. „Ние сме честити, че имаме тази икона на св. Георги в столичния храм.Тя е мост между светеца и Царството на Бога. Той ни назидава да бъдем целеустремени в нашия духовен живот, да бъдем във всичко единомислени и постоянни в Христовата църква. Да вземем кръста си, по примера на св. Георги и с радост, с доблест и благоговение да го носим и така да имаме имаме добър край на нашия живот… Бог по молитвите на св. Георги на всички да въздава всичко, което е потребно, да ни милва, спасява и духовно да ни утвърждава в доброто и полезното“ – каза софийският викарий.

Ставрофорен иконом Стефан Стайков приветства епископ Поликарп и чрез него благодари на Българския патриарх Неофит за архиерейската богослужба, за горещите молитви и за подкрепата от името на духовенството, храмовото настоятелство и енорията. „Благодаря на Негово Преосвещенство, че не забравя да отбележи празника на св. Георги в този ден, и заедно да изпросим молитвена закрила от светеца. Изрядни домакини са нашите равноапостолни Кирил и Методий, които цял век се грижат за този свят храм. Тази година ние честваме 100 години от неговото освещаване. Особено се гордеем с този век, защото ако не беше Божието благоволение, днес тук, щеше да се слави Господ по друг начин, от други хора. Искам само да вметна, че храмостроителството е започнало през 1915 г. като православен Дом Божий, но поради различни обстоятелства бива окупиран от протестантска общност. Тя впоследствие се отдръпва, благодарение на грижите на един свещеник, назначен от Софийския митрополит и Български екзарх Стефан, който за една година успява да събере отново православна енория, и която се надявам да пребъде през вековете“ – каза в поздравителното си слово отец Стефан.

Той направи една равносметка да за постигнатото през последните години и ясно заяви, че откакто иконата на св. Георги е донесена в храма, той просперира. „Имаме здрава енория, провеждаме уроци по вероучение за деца и възрастни, имаме чудесни инициативи, молим се усърдно, имаме редовно богослужение и много добър християнски дух и взаимоотношения“ – каза още той и пожела отминалото столетие да укрепи вярата и силите на всички.

Като още веднъж благодари на владиката за неговите грижи към поверения му храм, отец Стефан му подари красив букет цветя и картина, изписана специално за случая от Мирослава Мерекьова, която се грижи за цветната украса в храма и двора на църквата.


Текст и снимки: Весела Игнатова

Снимки от св. олтар иконом Костадин Тренев

bottom of page