top of page

Архиерейска Преждеосвещена литургия в столичния храм "Преображение Господне"



На 6 април, вечерта, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит бе отслужена Преждеосвещена света Литургия в столичния храм „Преображение Господне“, кв. „Лозенец“.

Богослужението бе предстоявано от Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, с когото съслужиха архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, ставрофорен иконом Василий Сарян, предстоятел на храма, протойерей Костадин Тренев, свещеник Борис Борисов от храмовото духовенство, йеродякон Вартоломей, йеродякон Поликарп и дякон Антоан Марков.

Църковните песнопения изпълниха храмовите певци Тодор Костов и Грисен Чакъри.

На вечерното богослужение молитвено присъстваха десетки софиянци, мнозина от които се бяха подготвили и се причастиха с Тялото и Кръвта Христови.

В края на литургията, която за първи път през дните на Великия пост се отслужва в София във вечерно време, към събралото се църковно изпълнение се обърна епископ Поликарп.

"В поредната за Великия пост, Преждеосвещенна литургия се съединихме, причастихме със светото Тяло на Господа Иисуса Христа. Нека одухотворени и облагодатени да вървим достойно през оставащи дни на Великия пост. Нека с радост, с мир в сърцата да се удостоим да посрещнем в чистота, възкресението на Господа Иисуса Христа. И като чуем Неговите слова да живеем в мир, единомислие, разбирателство и да бъдем проводници на Божията блага воля, да бъдем пример за тези, които са около нас. Нека Бог, с Неговата велика милост, да ни обдари със своите блага изобилно, и на всеки да дарува потребното за спасение и вечен живот." - каза в словото си владиката.

"Нека потънали в духовен подвиг, да бъдем радостни и благодарни на Бога за всичко. Нека с радостни сърца отново да изкажем благодарност на Бога за всичките Му благодеяния към нас.

Нека духовно да блестим, за да бъдем свещ, която свети над всички, а не свещ която изгасва, и опорочава място, на което е поставена. Нека бъдем радостни, мирни и честити, и Бог на мира ще бъде винаги с нас." - каза още епископът и поздрави духовенството, певците и църковното изпълнение от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит.

Текст и снимки: Весела Игнатова

bottom of page