top of page

Белоградчишкият епископ Поликарп присъства на интронизацията на новия Солунски митрополит ФилотейНа 25 и 26 ноември в гр. Солун, Р Гърция се състоя посрещането и интронизацията на новия Солунски митрополит Филотей.


По покана на Атинския архиепископ Йероним, наместник на овакантената катедра, на посрещането и интронизацията на новия митрополита на Солун, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит участие взе Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит.

На 25 ноември епископ Поликарп присъства на тържественото посрещане и службата по интронизация на митрополит Филотей, която се проведе в древния храм „Св. София“ в Солун. На историческото събитие присъстваха Еладският архиепископ Йероним, бившият Солунски митрополит Антим, който подаде оставка, Халкидонският митрополит Емануил от Вселенската патриаршия, митрополити и епископи от Еладската църква, министри, военни, кметът на Солун, представители на институции, организации, много духовници и верен народ.


На 26 ноември Белоградчишкият епископ Поликарп взе участие и в първата света Литургия на Солунския митрополит Филотей, която се проведе в древната базилика „Св. вмчк Димитър Солунски“, в която съслужиха и съмолитстваха голям събор от архиереи, духовници и хиляди православни християни.

На новия Солунски митрополит Филотей епископ Поликарп поднесе паметни подаръци от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, с пожелание за дълголетно достойно и благодатно служение.

Епископ Поликарп беше съпровождан в Солун от йеродякон Поликарп.

 Comments


bottom of page