top of page

Тържествено посрещане мощите на св. вмчк Георги Победоносец в София



На 26 април в София бе официално посрещната частица от мощите на свети великомъченик Георги Победоносец. Тя бе тържествено донесена от църковна делегация, начело с отец Георгиос Келембекис, председател на храм "Св. Георги", гр. Нигрита, Гърция, в който се покои частицата от дясната ръка на светеца.

Негово Светейшество Софийският митрополит и Български патриарх Неофит пръв посрещна светинята и се благослови от нея като даде начало на литийното шествие, което да премине по софийски улици и да достигне до столичния древен храм „Св. София“.

С тържествен ход светинята, поставена на благоукрасен цветен киворий бе изнесена от митрополитския храм „Св. Марина“ и под звуците на камбанен звън потегли към централния булевард „Цар Освободител“. Литийното шествие бе предвождано от детски духов оркестър, следвани от деца облечени в народни носии, а след тях вървяха десетки столични и софийски свещеници.

Вървейки непосредствено след кивория викарият на Софийския митрополит Белоградчишки епископ Поликарп предвождаше благочестивия народ, заедно със зам.- минисъра на културата доц. д-р Пламен Славов и кмета на гръцкия град Нигрита г-н Атанасиос Масларинос.


Тържествената лития премина край Руската църква "Св. Николай", която го приветства с камбанен звън, и продължи към храм „Св. София“, където вече го очакваше голямо множество благочестив народ. След поставянето на

св. частица в центъра на храма бе дадено началото на празничното вечерно богослужение.

То бе предстоявано от Негово Преосвещенство Белоградчишки еп. Поликарп, с когото съслужиха архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, архимандрит Стефан от Троянската света обител, протойерей Лъчезар Попов, председател на храма, и десетки свещеници от Софийска епархия, както и дякони, ръководени от митрополитския протодякон Иван Петков, сред които йеродякон Вартоломей и йеродякон Поликарп.

Вечерното богослужение бе изпълнено от столични певци, ръководени от д-р Андрей Касабов. По време на вечернята бе осветено петохлебие, което бе раздадено в края на богослужбата за здраве и благословение на всички присъстващи. Дълга опашка от миряни, достигаща да края на градинката се изви пред старинния храм, които чинно чакаха реда си да се поклонят на св. Георги и да попросят от него духовна закрила.

Продължителната вечерна богослужба завърши със слово на епископ Поликарп, който благодари на църковното изпълнение за неговата съпричастност, и на събратята от съседна Гърция, които с благословението на техния митрополит донесоха светата частица в България.

С поздравително слово към многобройните присъстващи се обърна и отец Георги, председател на храм „Георги Победоносец“ в Нигрита. Той благодари за възможността да посети България и да донесе за благословение на българския народ частица от мощите на св. Георги. Владиката отново благодари на присъстващите за тяхната духовна ревност и отправи пожелания за благодатни и духовни дни в навечерието на предстоящия Гергьовден.


Текст и снимки: Весела Игнатова


Снимки: протойерей Костадин Тренев

bottom of page