top of page

В с. Алдомировци достойно беше отбелязана паметта на св. Спиридон ТримитунтскиНа 12 декември Православната църква почита паметта на св. Спиридон епископ Тримитунтски Чудотворец.

По този повод, в единствения храм на светеца в Софийска епархия, намиращ се в сливнишкото село Алдомировци, бе отслужена тържествена Архиерейска света Литургия.


С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, празничното богослужение в храм „Св. Спиридон“, в с. Алдомировци оглави Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит.

В богослужението съслужиха архимандрит Евтимий, иконом Валентин Тупаров, предстоятел на храма, свещеник Иван Иванов, йеродякон Поликарп и дякон Кирил Попов.

Клиросното пение бе огласено от църковния певец Йоан-Петър.

На тържествената света Литургия присъства г-н Тодор Петков, кмет на с. Алдомировци, както и десетки православни християни и много деца.

След светата Литургия епископ Поликарп произнесе проповед, в която запозна вярващите с живота, делото и служението на свети Спиридон.

Той изтъкна неговите качества и достойнства и подчерта, че днес, най-много от когато и да било имаме нужда от светлия му пример.


Приветствие към епископа, свещенството и гостите на празника отправи иконом Валентин Тупаров. Той благодари чрез епископ Поликарп на Негово Светейшество за духовните грижи, съпричастност към енорията в с. Алдомировци и за неговата всегдашна подкрепа.

Празникът продължи с освещаването на постен курбан и празнична обща трапеза, в чест и памет на свети Спиридон епископ Тримитунтски Чудотворец.


Comments


bottom of page