top of page

Празникът на светите братя Кирил и Методий в СолунНа 10 и 11 май, с благословението на Негово Високопреосвещенство Врачанския митрополит Григорий, Наместник-председател на Св. Синод и наместник на овдовелия Софийски епархийски престол, и по покана на Негово Всесветейшество Солунския митрополит Филотей, в солунския храм „Св. св. Кирил и Методий“ бяха отслужени празнични богослужения, в които се включиха и духовници от София.

Вечерното богослужение на 10 май, бе оглавено от Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит в съслужение с архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, множество архимандрити и свещеници от Солун, архидякон Дамаскин от Коринт, йеродякон Вартоломей и йеродякон Поликарп от София, архидякон Спиридон от Солун и други дякони. На Вечерното богослужение съмолитстваха на архиерейските тронове и Негово Всесветейшество Солунския митрополит Филотей, Негово Високопреосвещенство Коринтския митрополит Дионисий и  митрополит Дамаскин, който вече е пенсионер и на преклонна възраст.

На следващия ден, на самия празник на Солунските братя и Славянобългарски просветители Методий и Кирил, светата Литургия бе оглавена от Негово Високопреосвещенство Коринтския митрополит Дионисий в съслужение с Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп и Негово Всесветейшество Солунския митрополит Филотей. След Литургията бяха изказани слова в прослава на Солунските братя.

След обяда в Солунския катедрален храм „Св. Димитър Мироточиви“ бе посрещната делегация водена от министър-председателят Димитър Главчев, който бе на посещение на Св. Гора – Атон. Митрополит Филотей и епископ Поликарп Белоградчишки разказаха на г-н Главчев и делегацията от министри и служители за Солунския светец, за храма и за чудотворството на мощите. След поклонението в катедралния храм всички се отправиха към тържествуващия храм „Св. св. Кирил и Методий“ където г-н Главчев се поклони на богато украсената празнична икона на светите солунски братя. Преди да заминат за България, Солунския владика раздаде паметни подаръци на всички и благослови за лек и ползотворен мандат. Бе направена паметна снимка и бяха отправени благодарности за отношението, за гостоприемството и любовта.


Comentários


bottom of page