top of page

Архиерейска Преждеосвещена литургия в столичния храм "Св. Богородица - Живоприемен източник"На Велики понеделник, 10 април, в столичния храм "Св. Богородица - Живоприемен източник" бе отслужена архиерейска Преждеосвещена света Литургия. Тя бе възглавена от Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит. Заедно с него в съслужение взеха участие архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, иконом Симеон Иванов, предстоятел на храма, иконом Иван Димитов, протойерей Стефан Рачев, протойерей д-р Петър Симеонов, протойерей Костадин Тренев, йеродякон Вартоломей, йеродякон Поликарп и дякон Антоан Марков.

Продължителните църковни песнопения бяха молитвено изпълнени от клиросни певци, ръководени от д-р Андрей Касабов и д-р Светослав Цеков.

След светата литургия епископ Поликарп произнесе кратко духовно слово, в което насърчи вярващите да извървят оставащите дни на Великия пост с духовна ревност, мир и спокойствие и да посрещнат радостно Възкресение Христово.

"Нека да утвърдим нашите стъпки по пътя, и в духовен размисъл и духовна бодрост да се постараем според нашите сили и възможности да съпровождаме Господа в Неговото Кръстоносене, да бъдем Негова подкрепа в делото за спасението на човеците и да не бъдем от тези, които ежедневно го разпъват и забиват гвоздей върху гвоздей в Неговото божествено Тяло. Нека Богочовекът Господ Иисус Христос да ни благослови със Своята любов, да ни даде сили да извървим предстоящия път на Страстната седмица и с духовно извисени умове и сърца да посрещнем радостно, в мир, Неговото Възкресение" – каза в словото си още епископ Поликарп.

Владиката поздрави предстоятеля на храма и храмовото духовенство, като им пожела: „както досега, така и занапред да бъдат достойни в своето служение“, благодари на певците за сладкогласното и умилително пеене и на събралия се вярващ народ, като преподаде архипастирския благослов на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит. В знак на благодарност отец Симеон поднесе на епископа красив букет цветя.


Текст и снимки: Весела Игнатова

Comments


bottom of page