top of page

В столичния катедрален храм "Св. Неделя" бе прочетен целият канон на св. Андрей Критски



В сряда, 29 март, в петата седмица на Великия пост, според богослужебния типик в храмовете бе отслужено Малко повечерие и бе прочетен целият Покаен канон на св. Андрей Критски. По традиция това умилително богослужение съборно бе изпълнено в столичния катедрален храм "Св. вмчца Неделя".

Молитвеното последование бе предстоявано от Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, с когото съслужиха протойерей Димитър Шумов от храмовото духовенство и йеродякон Поликарп.

Молебните църковни песнопения бяха изпълнени от столични свещеници, ръководени от ставрофорен иконом Кирил Попов. Молитвено участие в покайното богослужение взеха протосингелът на Софийска света митрополия архимандрит Василий, както и архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия.

"Събрали сме се в Божия дом, за да проявим, да покажем, да изявим нашата любов към Бога. Да му засвидетелстваме, че Го обичаме и че сме тук от любов към Него. Не за да получим нещо от Него, а което е необходимо ние да дадем от себе си, а Той, по Своята велика милост ще отсъди справедливо за всеки един от нас. Ние сме тук да покажем, че въпреки нашата греховност, в сърцето ни гори любов и чрез тези общи молитвени събрания Му показваме скромно, според възможностите ни любовта си към Него…" - каза в словото си епископът.

"Дори да четем Стария Завет и Новия Завет, да си припомняме исторически духовни факти от живота на Църквата, щом любов нямаме помежду си, както казва Спасителят, нищо не ни ползва.

И никакъв отговор не може да даде човек, затова че е бил в храма, че е слушал евангелските слова, но не е променил своя ум, своята същност, своето сърце, своето житие и битие. Защото винаги казваме, говорейки за покаянието, че покаяние означава да промениш ума си, мислите си, да промениш цялото си естеството, и тази промяна настъпва тогава, когато човек внимава върху себе си и си прави сам за себе си ежедневен преглед на делата си. Ако прави това, той ще се възпира всеки път, когато съгрешава, и заради това постоянно ще се издига пред очите на Бога. Не за онова, за което е обещал да отговаря, а за онова, което е изпълнил.

Затова нека одухотворени, вдъхновени и подкрепени в нашия духовен път от молитвените покайни писания на свети Андрей Критски, от възхвалата към Господ Иисус Христос, към Светата Троица, към Божията Майка и към всички светии от Стария и Новия Завет, нека се просветим и изпълним сърцата не със страх, не с огорчение, а с любов – такава, за каквато ни говори Сам Спасителят – чистосърдечна и жертвена" – каза още владиката, поздрави църковното изпълнение от името на Негово Светейшество патриарх Неофит и благопожела леки, благодатни и изпълнени с любов предстоящи дни на Великия и спасителен пост.

В края на вечерна богослужба председателят на храма отец Николай Георгиев поздрави епископ Поликарп за навършването на пет години от неговото назначение за викарен епископ на Софийския митрополит и от името на всички присъстващи му отправи благопожелания.



Текст и снимки: Весела Игнатова

bottom of page