top of page

Архиерейска света Литургия и освещаване на Енорийския център към столичния храм “Св. Йоан Богослов”



На 8 май, Светла сряда, в столичния храм “Св. Йоан Богослов”, който се намира кв. „Левски Г“ бе отслужена архиерейска света Литургия. В този ден църквата почита паметта на Христовия любим ученик – св. ап. Йоан Богослов.

Празничната св. Литургия бе възглавена от Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, с когото съслужиха: архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, ставрофорен иконом Антоний Алексиев, протойерей Георги Черганов, предстоятел на празнуващия храм, протойерей Иван Иванов, йеродякон Вартоломей и йеродякон Поликарп.

Църковните песнопения бяха изпълнени от клиросни певци от енорията. След богослужбата бе осветен новопостроения Енорийски център към храма. В края на богослужбата деца от енорията изнесоха кратка устна презентация, в която представиха живота и писанията на св. Йоан Богослов.

В заключение епископът призова вярващите да се изпълнят с любов към Бога и ближните, и с решителност в духовния живот, и така да станат истински Божии чеда. С думи на благодарност за архиерейското посещение и благословение, към епископ Поликарп се обърна предстоятелят на храма протойерей Георги Черганов. 

Всички присъстващи на празника се поръсиха за здраве и благословение, а епископ Поликарп раздаде нафората и лично поздрави всеки един от вярващите с Възкресение Христово и с празника на св. Йоан Богослов.

Текст: Весела Игнатова

Снимки: йеродякон Вартоломей

bottom of page