top of page

Ново издание: Опело на свети Крал Стефан Милутин



С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, Софийска света митрополия издаде последованието на Опело на св. Крал Стефан Милутин.

Това е един нов поетичен текст, съставен от Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп в прослава на светия боговенчан сръбски крал Стефан Милутин по повод на достолепната 700-годишнина от успението на този велик Божи угодник. Последованието е съобразено с реда на Опелото на Господа Иисуса Христа и на Пресвета Богородица.

Този чин за първи път бе отслужен в края на архиерейската вечерня на 11 ноември 2021 г., като след богослужението епископ Поликарп каза: „Нека да си пожелаем тази молитвена служба да изпълняваме всяка година за духовна утеха на всички и за призоваване на светия боговенчан крал Стефан за молитвеното му предстоене пред Бога за нас“.

Текстът на Опелото е приложен на ноти от ставрофорен иконом д-р Кирил Попов, който подготвя предпечатната подготовка и оформлението на изданието. На източно-църковна нотация приложи г-н д-р Андрей Касабов. Компютърният набор е дело на г-н Кристиан Попов.

В изданието е включено кратко житие на св. Крал, което е подготвено от доц. д-р Христо Темелски.


Книгата, с корична цена от 7 лв., се разпространява от Софийска митрополия.

Книгата може да бъде закупена от Домакина на Софийска света митрополия - г-н Кольо Лозанов: гр. София, ул. Калоян №7, ет. 1, стая 7, тел.: 02/ 987 74 89, 0879 259 293,

bottom of page