top of page

Тържествен водосвет при новостроящия се храм "Св. Евтимий Търновски" в столичния квартал "Люлин"На 25 март - деня, в който Архангел Гавриил се явява на Света Богородица, за да ѝ съобщи, че ще зачене и роди Син Божи - Спасителя на човечеството, бе завършена мащабна арт инсталация върху градежа на новостроящия се храм "Свети Патриарх Евтимий Търновски" в столичния квартал „Люлин“.

С тържествен водосвет и пускане на 200 гълъба бе отбелязан големият празник Благовещение, а събитието е част от дарителска кампания за довършване на изграждането на храма, който засега е най-големият храм в страната, строен през последните 30 години.

Инициативата за строежа е на Софийска света митрополия и е подкрепена от Столична Община, Столична община - район "Люлин", Сдружението за национален и духовен възход "Св. Патриарх Евтимий Търновски", а проектът е дарение от арх. Атанас Вангелов.

Това е вторият православен храм в район "Люлин" в София, а в страната няма друга църква, посветена на последния Търновски патриарх.

На празничното събитие присъстваха Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, свещеник Стефан Игнатов, кметът на район Люлин Милко Младенов, представители на сдружение за национален и духовен възход "Св. Патриарх Евтимий Търновски", директори на училища от района, председатели на народни читалища, дарители, доброволци и много ученици от различни районни училища.

Децата оцветиха с тебешири предварително разграфен мащабен шаблон, който изобразяваше гълъб – олицетворение на мира с Бога, на Спасителя, който носи мир на човечеството чрез Своята саможертва. По повод празника в небето полетяха и 200 бели гълъба като символ на вярата в доброто.

До момента са извършени изкопни дейности, излети са основите, изграден е подземният етаж и първата плоча на храма. Закупени са и 10 камбани, а за завършването са необходими около 700 000 лева и подкрепата на цялото ни общество.


Текст: Весела Игнатова

Снимки: протойерей Костадин Тренев

Comments


bottom of page