top of page

Архангеловден в с. Костенец



На 8 ноември Православната църква чества Събор на св. архангел Михаил. Безброй много са храмовете, манастирите и параклисите посветени на св. архангел Михаил и на небесните безплътни сили.

Едно от населените места, които особено почитат св. архангел Михаил е с. Костенец, Ихтиманска духовна околия, община Костенец.

По този повод, за да бъде отбелязан достойно празникът на патрона на

храма, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, в църквата беше отслужена архиерейска света Литургия.

Светата Литургия беше оглавена от Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, ставрофорен иконом Пламен Димитров, архиерейски наместник на Ихтиманска духовна околия, иконом Николай Свещаров, енорийски свещеник на с. Костенец, йеродякон Вартоломей и йеродякон Поликарп.

Църковните песнопения на светата Литургия бяха изпълнени от църковни певци, ръководени от г-н Юлиян Одежан.

Празникът на костенечкия храм беше уважен от г-н Йордан Ангелов, кмет на община Костенец, зам.-кметове, настоящият и новоизбраният кмет на с. Костенец, представители на различни институции и организации от селото, общината и региона, от десетки православни християни, жители и гости на селото, както и много деца.

Преди края на светата Литургия за ставрофорен иконом беше отличен предстоятелят на храма иконом Николай Свещаров. През тази година той навършва 45 години свещеническо служение. Епископ Поликарп, отличавайки го за ставрофорен иконом, му пожела тази офикия да му бъде за смирение и духовно поощрение, та с още по-големи сили и усърдие да служи на Бога и ближния.

След светата Литургия приветствие към Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп поднесе ставрофорен иконом Николай Свещаров, ставрофорен иконом Пламен Димитров, кмета на гр. Костенец и кмета на с. Костенец.

Празникът в храма завърши със слово от епископ Поликарп, който благодари на всички за любовта и сърдечността, с които е посрещнат в селото, както и вдъхнови присъстващите да бъда в своя живот като небесните безплътни сили, които изпълняват Божията воля, и я изявяват на човеците. Владиката припомни, че ангелите служат с любов Богу. Която само по себе си означава, че този пример ни е необходим в трудното и тежко време в което живеем, да имаме любов и да вършим всичко с любов и грижа, както за своето спасение, така и за спасението на човеците.

Цялото многобройно духовно събрание бе поздравено най-сърдечно от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит.

Пред празнуващия храм, като символ на чистота, мир и сплотеност между човеците, в небесата бе пуснат бял гълъб.

При своето отпътуване, епископът отново благодари на всички за голямата любов и добронамереност проявени към него и неговата синодия.


Снимки: иконом Костадин Тренев

bottom of page