top of page

Архиерейска вечерня за Петровден в Лозенския манастира "Св. апостоли Петър и Павел"



На 29 юни Православната църква почита паметта на светите първовърховни апостоли Петър и Павел.

Много храмове и манастири в Софийска епархия отбелязват на този ден своя храмов празник.

Един от манастирите, които са посветени на двамата първовърховни апостоли Петър и Павел е Лозенския манастир край София.

По този повод, за да се отбележи достойно храмовият празник на манастирската църква, на 28 юни, в навечерието на Петровден, беше отслужена Архиерейска вечерня.

С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, вечернята оглави Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, иконом Иван Плещов, протойерей Захарий Димитров, свещеник Георги Марков, йеродякон Вартоломей, дякон Йоан Йотов и дякон Георги Йорданов.

Клиросното пение беше оглавено от протойерей Петър Славов, г-н Ангел Младенов, секретар на Софийска митрополия, г-н Светослав Цеков и г-н Грисен Чакъри.

По време на вечерното богослужение беше отслужен чинът на петохлебието за здраве и благословение на населниците на светата обител и всички присъстващи на празника.

След молитвеното последование епископ Поликарп произнесе проповед, в която запозна вярващите с живота и делата на светите апостоли Петър и Павел. Той подтикна присъстващите да обичат Бога и имайки пред своите очи примерния живот на апостолите да им подражават.

Епископ Поликарп поздрави майка Марина, игумения на светата обител, сестрите и честните поклонници с празника от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит и им пожела духовни сили, за да бъдат все така добър пример за вярващите, които посещават манастира.

Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп раздаде петохлебието и лично благослови и поздрави всеки дошъл в манастира, за да почете неговите закрилници и покаже любов и уважение към Бога и Неговите светии.

Вечерното богослужение завърши с обща вечеря в манастирската трапезария.


Снимки: протойерей Костадин Тренев

bottom of page