top of page

Подобаващо беше отбелязан празникът на св. Теодор Стратилат в Балшенския манастир



На 8 юни Православната църква почита пренасянето на светите мощи на св. Теодор Стратилат.

По този повод, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, в Балшенския манастир „Св. Теодор Стратилат“ беше отслужена архиерейска света Литургия.

Светата Литургия беше оглавена от Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с йеромонах Тимотей, игумен на светата обител, ставрофорен иконом Йоан Чикалов, Архиерейски наместник на Трънска духовна околия, йеродякон Вартоломей и йеродякон Поликарп

Църковните песнопения на утренята изпълни йеромонах Силуан, брат на светата обител, а на светата Литургия огласиха хористи от църковния хор при столичната църква „Св. мчца Параскева“, с диригент Нели Трошева.

След светата Литургия епископ Поликарп се обърна с благо слово към присъстващите и запознавайки ги с живота и мъченичеството на св. Теодор Стратилат, ги призова да подражават на неговата силна вяра, любов към Христа Бога, доверие, постоянство и търпение.

Епископ Поликарп поздрави игумена на светата обител йеромонах Тимотей, братята и честните поклонници с патронния празник на манастира и им пожела свети Теодор Стратилат да им помага и ги благославя във всяко начинание.

Викарният епископ на Софийския митрополит поздрави цялото църковно изпълнение от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит.

Поздрав към архиерея от името на братството и поклонниците отправи йеромонах Тимотей. Той благодари на епископа за това, че обича светата обител и винаги с любов я посещава и проявява грижа към нея и братството и за това, че благодарение на това се създаде традиция в отбелязването на празника с архиерейско служение.

В края на тържествената света Литургия, в двора на светата обител беше извършен водосвет и бяха поръсени вярващите за здраве и благословение.

В чест на св. Теодор Стратилат беше осветена и раздадена празнична гозба – курбан, приготвен от братството на манастира за всички поклонници и гости.


Снимки: йеродякон Вартоломей

bottom of page