top of page

Празнична архиерейска вечерня с надгробен плач на св. крал Стефан Милутин



Вечерта на 29 октомври, в митрополитската катедрала „Св. вмчца Неделя“ бе отслужена празнична вечерня с чина на Опело на св. крал Стефан Урош II Милутин.

С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит вечерното последование бе предстоявано от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит. Заедно с него съслужиха архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, ставрофорен иконом Кирил Попов, ставрофорен иконом Кирил Дидов, ставрофорен иконом Антоний Алексиев, иконом Николай Цурев, иконом Йоан Куков, протойерей Димитър Шумов, протойерей Костадин Тренев, протойерей Петър Славов, свещеник Никола Чочев, свещеник Георги Димитров, свещеник Димитър Кутлев, йеродякон Вартоломей, йеродякон Поликарп и дякон Юлиан Периклиев.

В топлата октомврийска вечер десетки софиянци намериха пътя към празнуващия храм и се включиха в съборната църковна молитва към сръбския светец, който вече столетия се покои в митрополитската катедрала. По време на вечернята бе изпълнено съборно последованието на Опело на св. крал Стефан Милутин. Последованието, с нов поетичен текст е съставен от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп в прослава на светия боговенчан сръбски крал Стефан, по повод 700-годишнина от Успението на великия Божи угодник. Опелото на св. Крал бе изпълнено от духовниците и храмовите певци.

В края на вечерното последование епископ Поликарп се обърна към присъстващите с пастирско слово и призова достойно да почитаме просиялите пред Бога човеци. „Събрахме се тази вечер да отбележим паметта на този, който пази всички нас, живеещите в град София, и се моли пред Бога за нас – свети Крал Стефан Милутин. Отслужихме опелото му, направено по реда на Опело Христово и това на Света Богородица.

Тези последования събират хората на духовно единение и преклонение пред Бога, прославяйки неговите светии, които да ни ръководят днес, в нашия труден живот. С изпълнение на това последование ние се стремим духовно да се въздигнем, да се укрепим, да се съединим чрез връзките на светостта и да бъдем в действителност едно голямо православно семейство.

Семейство, което се ползва от примера на светиите и следва Господ Иисус Христос. Това което ни завеща св. Крал е неговата силна вяра в Света Троица – вяра православна, съзидателна и спасителна. Тази вяра го накара да бъде полезен за себе си, за царството си, за Църквата и за духовното просвещение на хората. Той беше закрилник на хората в нужда, строител на храмове и манастири. Във времето на неговото царуване е изградил четирийсет храма, тридесет и седем от тях са там, където той ги е изградил, и са дом за молитва, за богослужение, пристанища за всеки, който е в нужда…“ – каза в словото си владиката и благопожела: „Нека по неговите молитви да бъдем и ние достойни в своето звание, да бъдем изпълнители на Христовия закон, да бъдем съратници на духовното просвещение и въздигане в единство и мир! Нека всеки с таланта, с който Бог го е обдарил да послужи в църквата за спасение на човеците. По молитвите на светия Крал, Бог да ни дарява здраве, стремеж съм духовното, и преуспяване във всяко добро дело“ – завърши словото си епископ Поликарп и благодари на свещениците и миряните, които присъстват в храма за тяхната духовна отговорност да дадат доброто свидетелство, че вярата е жива, и че почитат светостта и св. боговенчан крал Стефан Милутин, който седем столетия сияе в божествения небосклон, а те му отдават чест, слава и благодарност.

Негово Преосвещенство благослови духовенството, певците и храмовото изпълнение от името на Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, като прикани вярващите и в утрешния ден, когато официално честваме паметта на просиялия сръбски крал, да го почетем с участие в съборното молитвено събрание.

Текст и снимки: Весела Игнатова

bottom of page