top of page

Съборна архиерейска света Литургия в Ресиловския манастир



На 31 декември, в Неделя след Рождество Христово, в последния ден на месеца и на годината, Светата църква почита паметта на преподобна Мелания Римлянка. Паметта на светицата особено се почита в Ресиловския манастир, защото игуменията носи името на дивната Христова невеста.

По този повод, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, Техни Преосвещенства Белоградчишкият епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, и Велбъждският епископ Исаак, втори викарий на Софийския митрополит, посетиха светата обител и отслужиха празнична света Литургия.

В богослужението взеха участие архимандрит Серафим, ефимерий на манастира, ставрофорен иконом Георги Паликарски, архиерейски наместник на Дупнишка духовна околия, свещеник Георги Гелов, свещеник Венцислав Ангелов, свещеник Стефан Игнатов и свещеник Игнатий Игнатов, както и йеродякон Поликарп, йеродякон Вартоломей, дякон Даниел Сираков, дякон Кирил Попов и дякон Васил Георгиев. Клира възглавиха иконом Петър Славов и свещеник Петър Очков.

По време на отпуста на архиерейската Литургия бе прочетена благодарствена молитва и бе осветено коливо в чест на света Мелания Римлянка. След литургията прозвуча тройно многолетствие и бе произнесена проповед от епископ Поликарп, в която владиката запозна присъстващите с живота и служението на св. Мелания. Епископът призова вярващите християни да подражават на добродетелния живот на светицата. В своето слово епископ Поликарп сподели, че в своя живот и служение винаги от примера на света Мелания се е ползвала игуменията на Ресиловския манастир, монахиня Мелания. Той поздрави именичката от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, от името на Епархийското ръководство и от името на всички присъстващи, като ѝ пожела здраве, духовни сили и дълголетие, за да радва всички свои чеда и поклонници и да бъде за всички, както винаги, пример за подражание.

Празникът в Ресиловския манастир продължи с отправяне на поздрав към игуменията от всички верни люде, дошли на богослужението, за да я поздравят. Именият ден на майка Мелания продължи с празничен обяд.


Текст: йеродякон Вартоломей

Снимки: Йоан-Стоян Иванов

bottom of page