top of page

Архиерейска вечерня в храм „Св. Георги Победоносец“, гр. Перник



На 5 май с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит в храм „Св. вмчк Георги Победоносец“, гр. Перник бяха посрещнати светите мощи на светия великомъченик Георги Победоносец, от гръцкия гр. Нигрита, Сереска митрополия.

Светите мощи бяха посрещнати от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, както и от множество благочестиви християни.

Светинята в Перник беше посрещната още и от архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, архимандрит Никанор, игумен на Църногорския манастир, г-н Станислав Владимиров, кмет на община Перник, г-н Людмил Веселинов, областен управител на Перник, г-н Ангел Младенов, секретар на Софийска митрополия, както и от кмета на гр. Нигрита, зам.-кметове, общински съветници, представители на различни институции, организации и от бизнеса.

Мощите бяха носени от протопрезвитер Георги Келембекис, архиерейски наместник на гр. Нигрита.

След тържественото посрещане на светите мощи на св. Георги, в храма беше дадено началото на архиерейска вечерня, в която взеха участие духовници от София, Перник, както и от региона, заедно с отците дошли от Гърция специално, за да съпътстват светинята в България.

Клиросното пение възпълниха г-н адв. д-р Светослав Цеков, г-н Грисен Чакъри. На клира се помолиха и отци, дошли, за да прославят светеца покровител на храма.

По време на вечернята беше отслужен чинът на петохлебието, за здраве и благословение на вярващите.

След празничното тържествено богослужение епископ Поликарп се обърна към всички присъстващи с благо слово, като запозна вярващите с живота и мъченичеството на свети Георги. Епископът се обърна и към онези, които считат светеца за митична личност, като сподели, че св. Георги е жив, той е с вярващите, той е бил, е и ще бъде присъствие в живота на Христовата Църква, като свидетелства истинския Бог и призовава всички да Го прегърнат и бъдат Негови достойни чеда.

Негово Преосвещенство призова цялото христолюбиво множество да подражават на свети Георги, като се изпълват с вяра, надежда и любов, както и доброта и човещина.

Той изказа благодарност на всички, които се потрудиха за достойното посрещане през всички тези дни на светите мощи, на духовниците, високите гости и представителите на различни институции, както и на църковните певци и на народа. Особена благодарност от името на Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, епископ Поликарп поднесе, чрез отец Георги, към Сереския митрополит Теолог. Молитвата на епископа за всички беше, Бог да въздаде на всекиго хилядократно.

Благодарствени думи поднесе протопрезвитер Георги, който сподели своята радост, че така силно българският народ обича св. Георги и с чисти и светли сърца и лица пристъпват към светеца.

Празничните приветствия продължиха с представяне на новия енорийски свещеник на храм „Св. Георги Победоносец“, гр. Перник отец Герасим Йорданов. Епископът му пожела достойно и благодатно служение, мир и всеотдаденост.

През цялото време на богослужението безспирен поток от вярващи се покланяха на свети Георги и показваха своята любов към Бога и неговите светци, както и че със своето присъствие показват, че Православната вяра е жива в сърцата на народа ни.


Снимки на сайта: архимандрит Евтимий

bottom of page