top of page

Архиерейска света Литургия и литийно шествие с мощите на св. Крал Стефан Милутин



На 30 октомври Българската православна църква чества паметта на св. крал Стефан Милутин. От седем столетия мощите на сръбския крал-светец се покоят в столичния катедрален храм, който чества този ден като втори храмов празник. По традиция на 29 октомври, ден преди празника, в митрополитската катедрала „Св. вмчца Неделя“ бе отслужена архиерейска св. Литургия, с преобличане тялото на св. Крал. С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит богослужбата бе възглавена от Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит.

С него съслужиха архимандрит Василий, протосингел на Софийска св. митрополия, архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, ставрофорен иконом Нелуц Опря, представител на Румънския патриарх у нас, архимандрит Никанор, игумен на Църногорската света обител, йеромонах Серафим, игумен на Суковския манастир, Сърбия, йеромонах Стефан от Троянската света обител, ставрофорен иконом Николай Георгиев, председател на катедралния храм „Св. Неделя“, протойерей Евгений Павелчук, секретар на руското подворие в София, храмовото духовенство и множество свещенослужители от Софийска епархия. Богослужението бе украсено с участието на четирима дякони: софийският митрополитски протодякон Иван Петков, йеродякон Вартоломей, йеродякон Поликарп и дякон Юлиан Периклиев.

Литургийните песнопения бяха прекрасно изпълнени от мъжкия храмов хор, с диригент проф. д-р протопсалт Мирослав Попсавов. На празничната богослужба присъстваха Негово Превъзходителство г-н Желко Йович, посланик на Република Сърбия в страната ни, служители на посолството, множество гости от западната ни съседка и десетки софиянци.

В обсипания със свежи цветя храм, прекрасно оформени в цветни водопади, под звуците на вдъхновеното изпълнение на църковните певци, многобройните вярващи с дълбока почит се покланяха на мощите на св. Крал Стефан Мулутин, изнесени в специална дърворезбена рака, поставена в центъра на храма и положена на украсена кувиклия. Множество вярващ народ се беше подготвил и пристъпи да се причасти в този ден с Тялото и Кръвта Христови.

След Литургията започна чинът на тържествено преобличане на мощите. Докато духовенството в светия олтар преобличаше св. мощи, с нова риза и одежди, църковното изпълнение пееше: „Свети боговенчани кралю Стефане, моли Бога за нас!”- припева на акатиста на светеца, който се чете в храма всеки вторник през цялата година.

След като бяха преоблечени в златно-везани одежди, мощите на светеца бяха издигнати високо над главите на духовниците и поставени в рака, която бе понесена в литийно шествие.

Епископ Поликарп се обърна към многолюдното църковно изпълнение и обяви, че облачението, което една година е украсявало мощите на св. Крал и по традиция се даряват на храм или манастир в съседна, братска Сърбия, тази година се даряват на храм „Св. Троица“, гр. Теслич.

"Нека тази светиня бъде един съкровен дар за вашия град от св. Крал, от София, България - каза владиката, молете се на св. Стефан Милутин да пази и вас, и нас. Нека той бъде като духовен мост, който да ни обединява в православната вяра, в надеждата, в любовта и ни прави един свят народ пред Бога."

От своя страна отец Миладин, предстоятел на сръбския храм "Св. Троица" благодари на Светейшия Български патриарх Неофит за благословението техния храм да получи светинята като преподаде благопожелания от името на техния митрополит и подари русувани икони на Божията Майка и на Господ Иисус Христос.

С тържествен ход от храма бе изнесена раката с мощите на св. Крал Стефан Милутин и с благословениeто на Софийския митрополит и Български патриарх Неофит за втори път бе направено литийно шествие по софийските улици с мощите на сръбския светец. Празничното литийно шествие започна от ул. "Витошка", премина по ул. "Алабин", продължи през улица и площад "Княз Александър", достигна до площад "Независимост" и завърши отново в митрополитската катедрала.

Коленичил пред св. мощи, Негово Преосвещенство еп. Поликарп прочете специална молитва към светеца, а народът - българи и сърби, с едно сърце и една уста коленопреклонно отправиха своите прошения към св. Крал. В края на богослужебната прослава, епископ Поликарп се обърна към многобройното християнско събрание, изпълнило катедралния храм и каза:

"С особена тържественост започнаха тържествата в чест, и в памет на св. боговенчан Крал Стефан Милутин. Велик светец, който обединява два народа – сръбския и българския. Той е мост, който ни привежда през бурното житейско море, особено в тези трудни времена, в които живеем. Той ни води към мир, единство, сплотеност, братолюбие, обич и разбирателство. Нека по неговите молитви Господ Иисус Христос да пази народите ни, да ни благославя и да ни насърчава да живеем добродетелно! Да ни просвещава и на всеки да дарува потребното за спасение и вечен живот.“

В тържественото си слово епископ Поликарп поздрави всички български и сръбски духовници, всички гости, дошли от Сърбия и софиянци от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит. Владиката благодари на представителите на Руската и на Румънската църква у нас, на духовниците взели участие в богослужебното тържество, на Негово Превъзходителство Желко Йович затова, че полага много усилия за прославата на св. Крал Стефан Милутин, "който ни обединява и ни прави да бъдем едно в Христа".

Владиката благодари и на всички, които са се потрудили да се осъществи този празник благолепно и тържествено. Софийският викарий благодари на предстоятеля на катедралния храм, за неговото желание да бъде достойно почетен св. Крал и специално на йеродякон Поликарп и йеродякон Вартоломей, които особено усърдно се потрудиха за цялостната организация на празничните дни, както и на жените направили цветната украса в църквата.

"Нека на Бог на всеки да въздаде за труда, за служението, за присъствието, за любовта и нека винаги с любов и признателност да идваме в храма в дните на почит и да и отдаваме нашето преклонение към св. Крал Стефан Милутин" - благопожела още епископът и преподаде патриаршеския благослов на Българския патриарх Неофит на всички, дошли да вземат участие в духовния празник.


Текст: Весела Игнатова

Снимки: протойерей Костадин Тренев и Милена Апостолова

bottom of page