top of page

В Обрадовския манастир софиянци почетоха паметта на св. Мина



На 11 ноември Православната църква почита паметта на светия великомъченик Мина Котуански - Египетски.

По традиция Обрадовският манастир посветен на светеца събра многобройно множество народ и с архиерейска света Литургия почете патрона на обителта.

С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит светата Литургия оглави Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит.

Заедно с архиерея в богослужението взеха участие архимандрит Василий, протосингел на Софийска митрополия, архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, иконом Борис Петров, изпълняващ длъжността игумен на Обрадовската света обител, иконом Лазар Георгиев, протойерей Костадин Тренев, свещеник Пламен Николов, протодякон Иван Петков, йеродякон Вартоломей и йеродякон Поликарп.

Църковните песнопения бяха изпълниха от столични църковни певци, оглавени от г-н д-р Андрей Касабов.

От ранно утро манастирският двор беше изпълнен с вярващ народ, който със страхопочитание се покланяше пред чудотворния образ на св. Мина, една от големите светини на манастира, както и пред частицата от светите мощи на св. мъченик.

След светата Литургия, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, за ставрофорен иконом беше офикиран отец Борис Петров, които беше удостоен с отличието заради достойното обгрижване на манастира и всегдашната му подкрепа в духовните, социалните и строителните дела на Софийска митрополия.

Епископът пожела на новия ставрофорен иконом да бъде все така ревностен, отговорен, изпълнен с послушание, както и за пример на верния народ и своите събратя.

След светата Литургия по традиция беше извършен на двора на манастира тържествен водосвет за здраве и благословение на присъстващите.

Подир водоосвещението епископ Поликарп произнесе проповед и говорейки за живота и мъченичеството на св. Мина подтикна вярващите да се изпълнят с вяра, надежда и любов по подражание на светеца и да възрастват в добродетелност пред Бога, като на свой ред стават пример за мнозина.

Празникът в Обрадовската света обител завърши с раздаването на обща празнична храна, която всеки дошъл да почете светеца получи за здраве, благословение и подкрепа.

Празникът на Обрадовския манастир беше уважен от инж. Тодор Кръстев, кмет на Район „Сердика“, както и от представители на Пожарна безопасност, ктитори, дарители и многобройно число верен и благочестив народ.




Снимки: протойерей Костадин Тренев

bottom of page