top of page

Велик маслосвет бе отслужен в митрополитската катедрала „Св. Неделя“На 20 април, вечерта на Велика сряда, в митрополитския катедрален храм „Св. вмчца Неделя” бе отслужен Велик маслосвет. Това специално и единствено по рода си тайнство се извършва само веднъж в годината за цялото църковно общество.

Чинопоследованието на св. тайнство Елеосвещение (Маслосвет), в което са включени седем апостолски и седем евангелски четива бе предстоявано от софийския викарий – Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп. Заедно с него, в изпълнението му взеха участие архимандрит Василий, протосингел на Софийска митрополия, архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, ставрофорен иконом Николай Георгиев, председател църковното настоятелство на храма, ставрофорен иконом Кирил Попов, иконом Николай Цурев, свещеник Георги Яковидис и йеродякон Вартоломей.

Църковните песнопения бяха изпълнени от сборна група духовници и певци, ръководени от д-р Калин Кирилов. В продължителното църковно последование владиката и духовниците се редуваха в четенето на евангелските откъси и освещаващите молитви, а в края на последованието придържайки св. Евангелие го поставиха над главите на вярващите. По този начин видимо изобразиха невидимото снизхождане на Божията благодат. В края на последованието епископът обясни значението на този Велик маслосвет и каза:

"Извършихме общия маслосвет за Велики четвъртък за всички присъстващи, независимо дали са болни или здрави. Всеки един от нас боледува телесно и душевно, затова мъдро Църквата е разпоредила да се молим съборно, защото съборната молитва е силна и мощна и Бог благоволи към нея. Нека пристъпвайки сега да се помажем с осветен елей, да бъдем пред Бога в покаяние, в смирение в кротост и в размисъл за бъдните дни. Да пребъдваме в духовна чистота, за да бъдем и телесно здрави.

Нека помазването със светения елей да бъде за здраве на всички и за благословение на вашите домове, на вашите чеда и на всички, които се допрат до вашата духовна радост." - завърши словото си владиката и помаза богомолния народ - за здраве, телесно укрепване и най-вече за прослава на Божия Син, Който даде Своето Тяло и Кръв за спасението на всеки човек.


Текст: Весела Игнатова

Снимки: Бехнам Сетайеш


Comments


bottom of page